Около 30% от населението в България няма достъп до канализация, малко под 1% - до водоснабдяване, а има цели градове, чиито водопроводи са на повече от 60 години. Данните съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва днес във форума "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура".

Нанков обяви, че тази година започва изпълнението на проекти за 1.6 млрд. лева по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти - ВиК дружествата. Разликата с предишния програмен период е, че при него бенефициенти са били общините, които са и кандидатствали, а сега ще бъдат ВиК операторите. ВиК фирмите в България са общинска собственост, единствено "Софийска вода" е дадена на концесия.

Регионалният министър отбеляза, че проблем е все по-голямата концентрация в световен мащаб на население в големите градове, което в България води до обезлюдяване и затруднява предоставянето на ВиК услуги. Проблемът идва оттам, че намаляващият брой хора, които ползват услугите, ще затрудни фирмата да изплаща направената в подобряването на мрежата инвестиция. 

"Намалява инфраструктурата и съответно ресурсът за експлоатацията ѝ. Готвим промени в Закона за водите. Готвим изцяло нов Закон за ВиК, който е готов впрочем и до края на юни ще бъде пуснат за обществено обсъждане. Дори ВиК операторите си купуват водата, плащат такса водоизползване на колегите от МОСВ, които са принципали на тази държавна собственост "вода". Това нещо струва пари за изграждането", каза още Нанков.

След като приключат проектите, канализацията "ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места". По думите на Нанков, услугата пречистване на отпадни води е скъпо удоволствие.

"Голяма част от повишаването на цената на водата се дължат именно на тази услуга, която в някои райони на България все още не беше налична, както в Ямбол например".

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отбеляза, че ВиК секторът е с най-голяма финансова подкрепа от страна на оперативна програма "Околна среда". До момента са подписани 24 договора за близо 1 милиард лева, 17 от тях са свързани с изграждането на инфраструктура за общо 836 млн. лева.

Към момента са готови пречиствателните станции в Шумен, Раднево и Банско. В процес на подготовка са други 14 проекта за обща стойност 561 млн. лева. За регионални инвестиционни проучвания МОСВ ще задели 1.350 милиарда лева.

За сравнение Димов посочи, че в миналия програмен период са изградени 50 пречиствателни станции и повече от 2600 км тръбопроводи, което "подобрява инфраструктурата, качеството на живот и здравословната среда".

В момента стартира пилотен проект - през февруари т.г. за Смолян, което е първото ВиК от новата програма и очаквам още 14, които да бъдат направени, заедно с 40-те, които текат в момента“, допълни той.

Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че водата е "ресурсът на бъдещето".

Достъпът до качествени храни след няколко години ще бъде по-важен от достъпа до петрол. Все още имаме населени места, които нямат постоянен достъп до течаща вода. Още 30% от населението нямат достъп до канализация. Трябва да бъдем обезателно и умни, и прецизни, и мобилизирани. За ВиК инвестициите се сещаме, когато няма вода. Ако за пътища се сещаме всеки ден, за проблемите с ВиК сектора се сещаме, когато нямаме вода, каза Томислав Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова напомнии, че "липсващата инфраструктура в много населени места и квартали на София е най-големият проблем". Според столичния кмет трудностите са големи - и заради финансовия ресурс, и заради отчуждителните процедури.

Фандъкова отчете, че за периода 2009-2017 г. на територията на Столична община са били изградени и реконструирани близо 200 км ВиК мрежа с инвестиции от над 470 млн. лева от различни източници.

През 2018 г. успяхме да защитим няколко проекта по ПУДООС за 800 млн. лв. Продължаваме изграждане на канализация в местност "Кръстова вада-запад" и в местност "Сливница" в "Люлин" и продължаваме със следващия етап на изграждане на канализация в кв. Горна Баня, каза още Фандъкова.