Рядко срещана подкрепа получава капитанът на националния отбор на Перу Паоло Гереро, който е наказан за употреба на кокаин и не може да играе на световното в Русия. Капитаните на Франция, Дания и Австралия, които са съперници на латиноамериканците в група С, написаха общо писмо до ФИФА, с което настояват централата да разреши на 34-годишния ас да води тима си на мондиала.

Гереро даде положителна проба на 6 октомври след квалификацията с Аржентина и получи 12-месечно наказание. Играчът се оправда, че пил специален чай, а не бил приел кокаин отделно.

ФИФА намали санкцията наполовина, което устройваше Перу. Световната антидопингова агенция (WADA) обаче обжалва пред Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана и наказанието на Гереро дори бе увеличено на 14 месеца.

В писмото до ФИФА Юго Лорис (Франция), Симон Кяер (Дания) и Миле Йединак (Австралия) призовават ФИФА да направи компромис, за да може нападателят да получи възможност да увенчае кариерата си с участие в най-големия форум за всеки футболист.

Предвид възрастта му след четири години шансовете му ще бъдат нищожни и то при условие, че Перу се класира отново. Селекцията на страната игра за последно на мондиал през 1982 г. в Испания.

Сега Перу стигна до световното след бараж срещу Нова Зеландия.

От 2015 г. Гереро носи екипа на бразилския "Фламенго". Преди това той защитаваше цветовете на "Коринтианс" и на германските "Хамбургер" и "Байерн" (Мюнхен).