"След няколко дни Русия ще има удоволствието да приеме премиера на България."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българския държавен глава Румен Радев. Информацията съобщи ТАСС.

Срещата се провежда в черноморския курорт Сочи.

"Сега няма да навлизам във въпроси от икономически характер. Само ще отбележа, че през миналата година наблюдавахме нарастване на стокооборота, което не може да не ни радва. Но възможностите ни са доста по-големи", каза Путин.

Той изтъкна, че ще продължи дискусиите и с Борисов.

Като приветства Радев в Сочи, Путин припомни, че българският му колега е дошъл във връзка със 140-ата годишнина от освобождението на България от турско робство в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. Но има и много други неща, които ни обединяват. Путин припомни, че само след два дни двете страни заедно ще честват Деня на славянската писменост.

Само преди година обаче руският президент каза, че тази писменост е дошла в страната му от македонската земя. Той каза тези думи на среща с македонския държавен глава Георге Иванов. И предизвика недоволство в България.

"Целта на посещението ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване", заяви Радев.

"Този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", допълни Радев.

Той изрази очакването си днес да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения. И според него те са по-особени, тъй като не се основават само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки. Това ги прави по-естествени и по-лесни, като в същото време ни задължава да бъдем по-открити, да поставяме всички теми, където имаме различия.

Трябва да констатираме не само силните традиции и огромния съществуващ потенциал, но и да обосновем необходимостта от реални действия, смята Радев. В началото на срещата той поздрави руския си колега за преизбирането му и му пожела успешен мандат. Според Радев по време на срещата ще бъде извършен стратегически обзор на двустранните отношения. Българският президент отбеляза наличието на взаимни интереси в търговията, икономиката, образованието, културата и енергетиката.

От българска страна в днешния разговор участваха също началникът на кабинета на президента Иво Христов, главният секретар Димитър Стоянов и външнополитическият секретар Атанас Кръстин. Сред участниците от руска страна бяха министрите на промишлеността и търговията Денис Мантуров, на енергетиката Александър Новак, както и заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

 

 

След срещата двамата президенти направиха кратки изявления.

"Информирах Радев за приоритетите на Русия в двустранните отношения и за подходите ни към редица международни проблемни въпроси. Смятам, че тази визита е добър сигнал за пълноформатни руско-български-отношения", каза Путин.

Радев кани Путин у нас още тази година

Българският държавен глава бе доста по-конкретен.

"Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, в условията на санкции, ограничителни режими, както и срлед недалновидно политическо говорене през последните години", започна той.

И допълни, че заедно с Путин са направили стратегически преглед на двустранните отношения. Те били единодушни, че имаме огромен потенциал в най-различни сфери.

"Радващото е, че в резултат на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения. Заговори се вече за възстановяване на някои от спрените проекти. Това за мен е признак на реализъм и отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни", продължи Румен Радев.

Той очаква оттук нататък този положителн импулс да бъде използван и от двете правителства.

"Очакваме в скоро време посещението на премиера Борисов в Русия. Надявам се да бъдат обсъдени вече конкретни теми на нашето сътрудничество", каза българският президент.

Обсъдени са били важни въпроси от международната сигурност. Радев уверил Путин, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство. Никой няма нужда от връщане на времето на студената война - най-малко Европа и Русия.

Накрая Радев каза, че е подновил поканата към Путин да посети България, и то още тази година - годината, в която честваме 140 години от освобождението.