Мокри кърпи, свещи, кюфтета от сьомга. Това са част от нещата, които всяко шведско домакинство трябва да има в случай на война. Препоръките са на правителството на скандинавската държава. То изпрати специални брошури на 4,7 млн. домакинства. В тях се обяснява как да се подготвят за големи кризи като кибератаки, терористични нападения, природни бедствия, военни конфликти, съобщава Би Би Си.

"Помислете как вие или хората около вас ще успеете да се справите със ситуация, в която обществото и държавата не функционират както обикновено", пише още в листовката.

Брошурата, която е озаглавена "Ако настъпи криза или война", се разпространява на фона на нарастващите опасения за активизирането на военните действия на Русия и увеличаването на тероризма, както и ръста на фалшивите новини.

    В секцията, озаглавена "Препоръки за готовността вкъщи", има еклектичен списък от някои от ключовите неща, които всяко домакинство трябва да има за спешни случаи.

    Подчертава се необходимостта да има храна, която не се разваля, която изисква малко вода, за да бъде приготвена, или може да бъде консумирана без готвене.

    Ето и примерите:

    - хляб с дълъг срок на годност - в това число тортили и крекери;

    - леща, грах, хумус, които са стерилизирани;

    - сардини и равиоли;

    - паста, която бързо се приготвя, ориз, белени домати в консерва;

    - енергийни блокчета, приготвени с боровинки.

    В брошурата се предупреждава, че по време на големи кризи може да прекъсне електричеството и "вашите домове бързо могат да изстинат".

    "Съберете се в една стая, окачете одеяла на прозорците, покрийте пода с килими и си направете убежище под масата, за да ви е топло", съветва брошурата.

    Ако няма електричество, хората трябва да се подготвят да се стоплят по други начини, както и да имат информация дори и след като съвременните комуникационни средства престанат да функционират. За такива случаи домакинствата трябва да са снабдени с:

    - вълнени дрехи;

    - спални чували;

    - свещи и електрическо фенерче;

    - радио на батерии, соларни клетки или вятър;

    - списък с телефонни номера;

    - мобилен телефон, чието зареждащо устройство работи в кола.

    Инструкции за оцеляване са били разпространявани в Швеция по време на Втората световна война, но отпечатването им спира през 80-те години, напомнят местните медии.

    Брошурата включва и съвети как да се разпознава пропагандата, да се открие бомба и да се намери чиста вода.

      Как се подготвят другите страни?

      Множество правителства са създали предписания как най-добре да се подготвят за тежки кризи или за война през близките години.

      През 2016 г. Германия посъветва хората да имат запаси от храна и вода за извънредни ситуации. Предлагаше се на домакинствата да имат храна поне за 10 дни и за пет дни - запаси от вода.

      За първи път от времената на студената война германското правителство прибягна към издаването на подобни препоръки и някои опозиционни депутати го обвиниха, че така всява паника.

      Също през 2016 г. Литва препоръча на гражданите си какво да правят в случай на руска инвазия. Сред съветите имаше какво да правят, като видят руски танк, както и указания как да оцелят в дивата природа.

      Отношенията на Москва с балтийските ѝ съседи се влошиха през 2014 г., когато Русия анексира Крим от Украйна.

      През последните години Швеция увеличи разходите си за отбрана, като се обоснова с влошената сигурност в Европа.

      През 2016 г. Швеция възстанови военното присъствие в стратегическия остров на Балтийско море Готланд, увеличиха се и гласовете за присъединяване към НАТО. Страната наскоро върна и военната повинност.