Потресаващо - така може да се нарече мълчанието повече от 18 месеца при толкова повсеместни и "масови" подозрения към Йоан Матев. Това излезе днес от поредното заседание срещу него по делото за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Днес свидетелстваха поредната порция младежи, някои още непълнолетни - съученици, треньори и познати от тениса, които по абсолютно категоричен начин са заявили пред досъдебното производство кой е "самотният бегач" от видеата от Борисовата градина. Това обаче се случва при разпитите чак в първите дни на декември 2016 г. - 18 месеца, след като МВР разпространи кадрите, обработени от най-елитните партньорски западни служби, за да им се подобри качеството.

Две момичета - София Странджева и Надя Георгиева, твърдят, че са видели Йоан, който се миел на чешмите в училището на 2 юни, след като по обед не е бил на занимания - според множество показания. Втората - дори и сега непълнолетна - даде обяснения пред съда в присъствието на майка си.

Наложи им се да отговарят на въпроси от тримата адвокати на обвиняемия - като например какво са гледали в мъжката тоалетна няколко минути... Докато просто стане ясно, че WC в училището има общо "антре" с мивки, а навътре се разделят секциите за момчета и момичета.

И двете твърдят, че поне 3 учителки освен директорката са знаели и обсъждали, че момчето от видеото е Йоан.

"Директорката ни каза да не коменитраме", каза София.

А на уточняващ въпрос на съдията с кого да не коментират - с учителите, помежду си или само с външни хора, тя отговори: "Да - ученици, учители..."

Според София поне три учителки - по немски, английски и български език, са били наясно и са обсъжали на глас кой е на видеото. Двете заявяват пред разследващите, че именно в час по английски влязла директорката Василка Николова и казала Йоан да й даде извинителна бележка за съответната дата.

Парадоксът е, че "дисциплината" в частната езикова гимназия е на такова ниво, че именно искането на бележка за отсъствие било толкова нечуван ход, че вместо да му създаде алиби, насочило вниманието към Йоан. Дори "на г-жата по английски й станало странно, че точно за тази дата директорката му поискала бележка за отсъствието".

Двете момичета са приятелки и с "Васко", с когото водели цяло "наблюдение" и който е внук на зам.-директорката (тогава), а сега редови преподавател. Тя също казала да не се занимават с тези неща. Естествено, няма данни нещо прокурорско да е образувано за прикриване на престъпление...

София, която явно смятала Йоан за хубав преди, през април на другата година си говорила с някой си в междучасието, когато Йоан нещо я нагрубил.

"А аз бях ядосана за нещо друго и буквално избухнах: „Не аз съм убила момчето от Борисовата градина“. При което на Йоан - както се хилеше и беше весел - тотално посърна и му се промени настроението", твърди момичето.

Съдията през целия ден пък парираше, като не допускаше въпроси на защитата от рода на: "А вие лично считате ли, че Йоан Матев може да е извършител на деянието" или "Склонни ли сте да вярвате, че Йоан може да извърши престъпление?" Стефания например отговори ясно, че не вярва той да е убиец, но на видеото е 100 % той.

Майката на младежа - Сребра Матева, която е и негов четвърти защитник, задаваше въпроси за разположението в училището и как така, като играят само тенис на маса (часовете по "физическо" там се провеждали в една стая с една маса, б.р.), знаят как бил тичал.

Георги Мирчев - момчето, което според свидетели е тормозено от братята и му е краден телефон, днес също даде показания.

"Йоан Матев, предполагам. Защото самото движение много прилича на него", отговори той на въпросите кой смята, че е на видеото.

"Доста беше умълчан (става дума за Марсел след случката) - нямаше как да не ни направи впечатление това негово умълчаване, защото по принцип е доста нахален.

... Мога да кажа, че на тях все едно гледам Йоан Матев - каза Мирчев за видеозаписите - Прилича не само в лицето, но и на цялата визия, походка и облекло. По скованите движения на ръцете и леко приведената му глава."

Поредните разпитани днес твърдяха, че Матев имал характерно придърпване на панталоните нагоре, когато тича или бърза. Миналия път стана ясно и че се озъбва напред след това движение. Освен това пъчи гърди и движи ръцете си сковано и нескопосно. Това заявиха двамата спортисти сред разпитаните - Георги Мирчев и следващият свидетел от тениса - Любомир Лещански.

Интересен е случаят със сините маратонки, с които "самотният бегач" се вижда на видеото. Свидетели смятат, че същите е имал Марсел - а дали са си ги разменяли, не се знае. Но след 2 юни, освен промените в профила на Йоан, Марсел анулирал акаунта си във фейсбук и изтрил снимка със синия "Найк"

И днес обаче имаше показания, че Йоан дори е по-уравновесеният и неагресивен от двамата.

Абсолютно категоричен кой е на видеата от две камери (от БНР и близката автокъща "Капитолия") бе и Любомир Лещански - бивш съотборник и треньор на Марсел по тенис. Той дори каза, че малкият брат го рекетирал по телефона.

- А ако не бяха ви питали разследващите полицаи поименно за Йоан Матев, щяхте ли да го разпознаете - попита съдията.

- В момента, в който влязох в СДВР, видях постер с негова снимка и почти веднага го разпознах, отговори спортистът за разпита си.

Той коментира кой е на записите с категорични изрази като "видях, че Йоан тича".

Друг въпрос е, че като част от кампанията по издирването на момчето-беглец, полицията просто е пропуснала частното езиково училище - и там не е имало дори един постер. 

Иначе чак треньорите на тениса - който е на метри от местопрестъпрението - предполагли кой е на кадрите и подмятали на Марсел, че това е брат му, стана ясно от показанията.

Както Клуб Z писа, пробивът в разследването макар и вече "по студени следи" идва, чак след като момиче на име Стефания Коларова (първоначално сбъркано от показанията на другите младежи) - съученичка на Марсел и Йоан в "Езиков свят", намира по фейсбук близък на убития Георги и гаджето му Лора Крашевска. След толкова време следи по ножа, намерен в Борисовата градина по показания на малкия брат, вече няма. 

Днес стана ясно и друго: че освен цялото училище, и хората на близкия тенис корт са коментирали Йоан. А полицаите, разбира се, така „задълбочено“ са разследвали – обикаляйки с портрета на бягащото момче, че въпреки изредените по-горе данни, се е наложило 18 месеца по-късно... ученичката Стефания да се свърже с другите деца, да покаже навързаните факти и така да даде подем на разследването.

Тя ще бъде разпитана на следващото заседние.

Ще бъде призована отново на безпрецедентен втори разпит и приятелката на покойния Георги - Лора Крашевска, тъй като от нейния телефон е подаден сигналът на 112, но от лице, което се представило за Ангел.

Утре пък самият Йоан отива в Окръжна болница за изследвания на образувание, което има на крака.