"Европейците са голяма и невероятно важна част от нашата глобална общност. Много от ценностите им са ценностите, които споделяме: от правата на човека до технологията с целия потенциал, който тя носи."

Това заяви в началото на своето изказване пред Европарламента изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг. Той гостува днес в Брюксел, където ще отговаря на въпроси на евродепутатите за сигурността в най-голямата социална мрежа.

Зукърбърг слуша близо час въпросите на евродепутатите, после имаше само минути от официалното време, за да им отговори. Той все пак адресира някои от запитванията, като превиши времето с 20 минути, но не отговори на огромна част от най-важните въпроси.

Президентът на Европарламента Антонио Таяни  благодари на създателя на Facebook, че е приел поканата и че е показал уважение към институцията, като отбеляза и съгласието му разговорът да бъде излъчван на живо, което не бе в първоначалния план. 

Зукърбърг се извини за грешката с Cambridge Analytica, както направи пред Конгреса в САЩ на аналогично изслушване преди месец. И каза още, че компанията е увеличила двойно специалистите си по сигурността. След което подчерта:

"Това ще увеличи печалбите, но безопасността винаги ще е по-важна от печалбите ни."

Изпълнителният директор припомни старата си теза - че Facebook всъщност е коригирал пропуска в защитата, който позволи Cambride Analytica, още преди избухването на скандала. И че са добавени нови опции и функции за сигурност, особено на апликациите, какъвто бе случаят с британската компания.

"В следващата година и половина има важни избори по целия свят. Бяхме твърде бавни, за да хванем руската намеса през 2016 г. година в изборите", призна той.

Зукърбърг подчерта и усилията за по-голяма прозрачност на рекламите, което сега се тества в Ирландия и скоро ще е налице по света.

"Много фалшиви новини са икономически, не политически мотивирани", заяви Зукърбърг и добави, че ако ги блокираме успешно, "те просто ще отидат да правят нещо друго".

И каза още на евродепутатите:

"Ще помогнем на лидери като вас да се свързвате по-добре с избирателите."

За разлика от изслушването пред американските представители, в ЕП Зукърбърг изслуша въпроси на всички шефове на комисии и представители на всички партии и отговаря след това. Евродепутатите определено не щадят създателя на Facebook с въпросите.

"Случаят с Cambridge Analytica изолиран ли е или е върхът на айсберга? Можете ли да гарантирате, че подобен скандал няма да се случи пак след 3, 6, или 9 месеца?", попита германският представител от ЕНП Манфред Вебер.

Попита и дали Зукърбърг лично е решил да не предупреждава потребителите през 2015 г. за случая. Вебер отбеляза, че и в Европа има "различно разбиране какво е позволено и не е позволено да се публикува" в социалните мрежи спрямо САЩ, където ислямизъм и нацизъм могат да са защитени от свободата на словото. Германецът отбеляза, че Зукърбърг едва е посочил един свой конкурент и го попита дали би определи Facebook като монопол.

Германският социалист Удо Булман попита дали социалната мрежа ще се съобрази с новите регулации на ЕС. Шийд Камал от Великобритания пък постави на въпрос дали е морално Facebook да събира данни и от хора, които не са потребители на мрежата.

Най-директен бе Ги Верхофстад - председател на либералите в ЕП:

“Истината е, че нямате контрол над компанията си. Мисля, че това е 14-ото или 15-ото ви извинение, тази година се извинявате вече три пъти. Способни ли сте да го оправите? Единственият начин, който виждам аз, е обществена регулация. Както банките през 2007 година, те казаха "о, ние може да се регулираме сами", но не го направиха."

Той посочи, че Зукърбърг да определя Google и Apple за свои конкуренти е все едно производител на коли да каже - "о, те могат да се качат на влак или самолет".

"Наистина мисля, че имаме голям проблем. Трябва да се попитате и като какъв искате да бъдете запомнен. Като един от тримата интернет гиганти, с Джобс и Гейтс, или като гений, създал чудовището, което ще унищожи нашата демокрация?"

Филип Ламбертс, белгийски евродепутат от зелените, зададе няколко важни въпроса с възможни отговори "да" и "не", но не е ясно дали Зукърбърг ще отговори така на тях.

"Ще обещае ли Facebook систематична публична прозрачност за всички изборни кампании? Ще позволи ли под някаква форма всички потребители да отказват да бъдат таргетирани с реклама? Ще публикува ли списък на хората, които работят в компанията, и техните заплати?", попита евродепутатът.

Британският евродепутат популист Найджъл Фарадж, доскоро борец за "Брекзит", пък коментира темата за рязкото намаление на гледанията и споделянията на постовете на крайно-десни групи и попита дали Facebook има политически уклон. Френски евродепутат пък даде пример с организация, чиято страница в социалната мрежа е блокирана, макар че самата организация е законна в страната.

Зукърбърг започна да отговаря на въпросите, когато оставаха едва 7 минути до официалния край на срещата, като заяви, че ще се опита да отговори на всички - макар да бе ясно, че това е невъзможно. Не стана ясно защо форматът на изслушването е толкова кратък. Създателят на социалната мрежа видно се опитваше да ползва максимално времето си.

"Нека бъдем наясно - езикът на омразата, тормозът, те нямат място на нашата платформа, но ни трябват по-добри инструменти и прилагане на политиките ни. Започваме да разработваме по-добри инструменти с изкуствен интелект", коментира той по общата тема за непозволеното съдържание.

Зукърбърг на няколко пъти повтори тази теза по различен начин. И припомни недоказаното твърдение, че системите на Facebook "могат да отбележат 99% от съдържанието на ИД и Ал Кайда, преди да бъде видяно от който и да е." 

Почнах в общежитието си в университета, припомни Зукърбърг - нещо, което нито един евродепутат не спомена, но редица конгресмени заявиха във въпросите си, ксогато създателят на Facebook бе на изслушване пред Конгреса в САЩ. След това Зукърбърг повтори реплики от откриващото си слово. Повтори и идеята за партньорски екипи, които да проверяват и да оценяват новините в социалната мрежа. 

"Не смятам, че въпросът е дали да има или не регулация, а коя е правилната регулация. Някакъв вид регулация е важно и неизбежно развитие. Въпросът е да го направим правилно, регулацията да защитава хората, да е гъвкава, за да позволява иновациите -  като изкуствения интелект - и следващият студент в общежитието да може да създаде следващия продукт", каза още създателят на социанлата мрежа.

Любопитно е, че този отговор съвпадаше с теза на конгресмен, който в САЩ зададе въпрос на Зукърбърг - но първо подчерта важността следващият студент в общежитие да може да създаде новата супертехнология.

"Има нови конкуренти всеки ден", отбеляза Зукърбърг. И добави протиречивото: "Усеща се като среда със силна конкуренция, в която няма много избор за потребителите."

Създателят на Facebook продължи да обърква въпроса със заявяването, че има 8 различни инструмента за комуникация, които хората ползват постоянно, пропускайки факта, че Facebook притежава 3 от тях, а други 3 са по-старите технологии като имейл, телефон и СМС.

700 000 000 малки бизнеси по света използват Фейсбук, повтори той друга теза от откриващото си слово - като пример за доброто, което прави компанията му за конкуренцията.

"Фейсбук си плаща всички данъци, изисквани от закона и инвестираме сериозно в Европа", подчерта Зукърбърг.

Той определи темата за това дали Facebook има политически уклон като "много важна".

"Както някои от вас споменаха, искаме да сме платформа за всички идеи, да се споделят всякакви идеи в политическия спектър, да има широк диалог. Никога не сме и няма да вземем решение, свързано с политическа позиция. Има специфична гледна точка за намаляването на съдържанието, което се вижда... За това ще отбележа, че сме направили на хората повече съдържание от приятелите им и семейството им, а не толкова публична информация. Много хора искат това."

15 минути след края на определеното време Зукърбърг отбеляза, че срещата отива към края си и призова евродепутатите да зададат въпроси, които е пропуснал да адресира. Евродепутатите бяха готови - един попита дали все пак ще се отделят данните на Facebook и WhatsApp, друг - дали ще можем да се откажем да сме таргетирани чрез реклама. На тях Зукърбърг отговори със стандартното си "ще ви информирам за детайлите по-късно". Таяни закри разискванията.