Американският президент Доналд Тръмп обяви, че подготовката за негова среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун продължава. Тя обаче може да бъде отложена или отменена, ако не бъдат изпълнени някои условия, каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ, който говори пред репортери, преди да приеме в Белия дом южнокорейския си колега Мун Дже Ин, повтори позицията си, че Северна Корея трябва да "се денуклеаризира", за да се състои срещата му с Ким, предвидена за 12 юни в Сингапур.

"Мисля, че Ким е сериозен. Мисля, че е напълно сериозен" в намерението си да закрие ядрената военна програма на Северна Корея, каза Тръмп, цитиран от Франс прес.

Американският президент допусна възможността за пренасрочване за по-късна дата на срещата му със севернокорейския лидер.

Тръмп разчита Мун да му помогне да разгадае точните намерения на лидера на затворения режим в Пхенян, отбелязва Франс прес.

Американският президент допусна възможността южнокорейският му колега да проведе в скоро време нова среща със севернокорейския ръководител, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Мун и Ким се срещнаха в демилитаризираната зона между двете Кореи на 27 април. Двамата се договориха за превръщане на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия, и за слагане на официален край на Корейската война (1950-1953 г.), която завърши без мирен договор.
Тръмп изрази готовност да даде гаранции за сигурността на Ким, ако бъде постигната крайната цел - "пълната денуклеаризация" на Корейския полуостров, предадоха още АП и ТАСС.

"Аз ще гарантирам неговата сигурност, да. Той ще бъде щастлив", подчерта Тръмп, визирайки Ким. При това американският президент увери, че ако Северна Корея се съгласи на "пълна денуклеаризация", то тя "ще стане богата". Тогава Китай, Япония и Южна Корея ще поискат да инвестират големи суми, за да "направят Северна Корея велика".

САЩ не са направили, нито предложили никакви отстъпки на Северна Корея в навечерието на срещата на върха през юни между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заяви снощи вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Пенс говори пред радио "Фокс нюз" преди срещата в Белия дом между Тръмп гостуващия южнокорейски президент Мун. 

"Подготовката за срещата на върха (със Северна Корея) продължава. Ние оставаме отворени за нея и храним надежди. Но искам да бъда пределно ясен: нищо в политиката на САЩ не се е променило, не сме направили, нито сме предложили някакви отстъпки", подчерта американският вицепрезидент. Той добави, че инициативата за срещата е била на Ким, пише БТА.