На 85 години почина американският писател Филип Рот, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Кончината на писателя бе потвърдена от литературния му агент Андрю Уайли, който заяви, че Рот е починал през изминалата нощ от конгестивна сърдечна недостатъчност, предаде Асошиейтед прес.

Рот е носител на наградата "Пулицър" през 1998 г. за романа си "Американски пасторал". Той е написал над 30 книги, сред които са романите "Синдромът Портной", "Писателят призрак", "Човешкото петно", "Призракът излиза" и "Животът ми като мъж".

Филип Рот бе награден с медал през 2011 година от президента Барак Обама.

Роденият в Нюарк, щата Ню Джърси, Рот бе прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му.

Той многократно бе споменаван сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и не я получи, отбелязва АФП.

Хроникьор на американската политика, еврейството и сексуалните желания на мъжете, Флип Рот е смятан за един от големите писатели на ХХ век. Писателят анализира Америка през противоречията на собствения си характер повече от шест десетилетия, отбелязва „Гардиън“, пише "Площад Славейков".

„Публиката, за която пиша, съм аз“, казваше романистът.

В началото на кариерата си Рот бе знаменитост, в края ѝ – авторитет, който изследва въпросите на идентичността, авторството, морала и смъртността в редица романи, оформили хода на американската литература през втората половина на ХХ век. Той пречупи сложността на своето еврейско-американско наследство в произведенията си, постигнали овациите както на критиката, така и комерсиален успех, донесъл на Филип Рот редица престижни литературни отличия. Писателят е носител на „Пулицър“ за романа „Американски пасторал“. Трикратно е печелил международната награда „Букър“. На негово име е наречен площад в родния му град Нюарк.

Излизането на „Синдромът Портной“ през 1969 г. го трансформира от изгряващ млад автор в скандална знаменитост. Книгата веднага става бестселър. Комичният монолог описва живота на Алекзандър Портной, който преследва сексуално освобождение чрез все по-екстремни еротични практики, задържан единствено от желязната хватка на еврейско-американското си възпитание. За някои изкушението да приемат този роман като романизирана изповед се оказва твърде силно.

„Да напиша „Портной“ беше лесно – казва авторът пред „Гардиън“ през 2004-а, – но товa ме превърна в „автора на „Синдромът Портной“ и ме сблъска с рекламата, която тривиализира всичко.“

По негови романи и разкази са снимани десет игрални и телевизионни филма, по-известни от тях са „Американски пасторал“ (2016, с Юън Макгрегър, Дженифър Конъли и Дакота Фанинг), „Възмущение“ (2016), „Принизяването“ (2014, с Ал Пачино и Грета Геруиг), „Елегия“ (2008, с Питър Скарсгард, Патриша Кларксън, Пенелопе Крус), „Скрити белези“ (2003, с Уентуърт Милър, Антъни Хопкинс, Никол Кидман).

Думи от Филип Рот

„Литературата има нужда от умствена нагласа, която е на изчезване. Тя изисква тишина, някаква форма на изолация и постоянна концентрация в присъствието на нещо загадъчно.“

„Той бе научил най-лошия урок, който животът може да преподаде – че няма смисъл.“

„Колко лек е животът, когато е лек, и тежък е, когато е тежък!“

„Може би най-доброто, което можеш да направиш, е да забравиш да се питаш дали си прав, или не – и да продължиш нататък. Ако можеш да направиш това – ти си голям късметлия.”

„Всеки се опитва да те промени, убеди, изкуши и контролира. Най-добрите читатели се обръщат към литературата, за да се освободят от този шум.“

„Единствената мания, която всеки иска, е любовта. Хората си мислят, че като се влюбят, стават цялостни. Платоничен съюз на душите? Мисля, че е точно обратното. Мисля, че си цял, преди да започнеш. И любовта те счупва. Ти си цял, а после се пропукваш и се отваряш.“

„Боже господи! Английският език е форма на комуникация! Разговорът не е просто престрелка, където стреляш и по теб стрелят! Целта не е да се бориш за живота си и да убиваш! Думите не са само бомби и куршуми — не, те са малки подаръци, съдържащи смисъл!”