Дългото пътуване до Киев и високите цени на билети и услуги отказват фенове на "Реал" (Мадрид) и "Ливърпул" от пътуване за финала на Шампионската лига в събота от 21:45 часа в украинската столица, пише испанският в. "Ел Паис".

По данни на изданието 24 268 запалянковци на "лос меренгес" планират да посетят двубоя. Това е по-малко, отколкото на финалите на "Реал" в последните години - в Лисабон, Милано и Кардиф.

Обикновено не само хора с билети за мача се качват на самолета. Има такива - обикновено хиляди, - които потеглят с надеждата да си намерят пропуск преди двубоя или просто да са част от купона. Сега обаче не е така. Разбира се това не значи полупразен стадион. Няма как да се случи.

Първата причина за по-малкия интерес е далечното разстояние и неудобните полети. Около 24 часа в двете посоки трае полетът от Мадрид до Киев и обратно. На ден има само два от испанската столица до Украйна.

Фактор, разбира се, е цената на билета за финала - минимум 600 евро. Това означава, че един фен трябва да смята бюджет от 1000 евро нагоре и това е още преди кракът му да е стъпил в Киев.

"Играта загрубява" предвид цените на хотелите, които са се вдигнали в пъти. По-евтините стаи са заети, а в по-добрите цените надвишават 800-1000 евро на нощувка. 

Всичко това принудило запалянковците да търсят алтернативни начини - дори след изчерпване на местата от услугата airbnb. Някои намират начин да се свържат с украинци, които да ги приютят за 1-2 нощувки срещу доста по-изгодно заплащане.

Такъв начин е намерил български фен на "Ливърпул", например. Той ще пътува със самолет до Одеса, а оттам до Киев с влак и ще отседне при човек от местния фенклуб на английския гранд. Цената, срещу която се е сдобил с билет за големия финал, е близка до цитираната по-горе.