Отстранените от длъжност шефове на Корпоративна търговска банка (КТБ) са сезирали БНБ по повод тв интервю на ексдепутата от ДПС Йордан Цонев, гласи съобщение до медиите. 

Повод за това е поява на Цонев в предаването „Здравей България” по Нова ТВ на 4 юли, в която според ексшефовете на затворената банка той отправил множество тежки обвинения срещу КТБ и нейния мажоритарен собственик, призовал вложителите да изтеглят депозитите си и внушавал "тезиси за непоправима криза и възникнали условия за обявяване на КТБ в несъстоятелност". Това безспорно може да предизвика непоправими последици за кредитната институция”, смята бившето ръководство на трезора.

Те цитират и Закона за кредитните институции, който предвижда санкция от 5000 лв. до 10 000 лв. за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

"Реакцията на Изпълнителните директори е предизвикана и от многократното позоваване на г-н Цонев на препоръки на Европейската комисия за приемане на специален закон за КТБ АД, които според него са дадени преди един месец на БНБ. Такива препоръки обаче никъде не са публикувани. За тях не се споменава и в прессъобщението на Управителя на БНБ, направено на 11.07.2014 г., в което предложените мерки не са обосновани с указания на ЕК, а като мерки, обсъждани с основните парламентарно представени политически сили, пишат бившите изпълнителни директори.

Напрежението между мажоритарният собственик на банката Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски бе демонстрирано в серия интервюта и от двамата. Сега войната се разраства и сред техните обкръжения.