Остра декларация срещу президента Румен Радев заради "лакейско поведение" по време на работното му посещение в Русия разпространиха от "Демократична България". Това става днес, след като държавният глава се срещна с руския си колега Владимир Путин в Сочи.

"Това на практика бе не посещение на държавен глава на суверенна страна, а интервю за работа за длъжността генерал-губернатор на Задунайская губерния. Люта е битката между Радев и Бойко Борисов за този пост, а за българските граждани остава горчивата истина, че водещите български държавници  се надпреварват за благоволението на батюшка Путин", пише в документа.

Прочитът на обединението за посещението е, че Радев "постоянно се извиняваше на руските си домакини, че България е член на НАТО и Европейския съюз и пламенно ги уверяваше в готовността си да им помогне да осъществят корупционните си проекти в България като "Белене" и „Южен поток“, забравил за конституционното си задължение да представлява с достойнство страната в международните отношения, изгубил чувство за приличие, той си позволи да критикува собствената си страна и своите предшественици за всичко, което бе направено през годините за еманципиране на България от руската опека".

Според "Демократична България" Румен Радев се е сблъскал с "едва прикрито презрение" и от Путин, и от премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев. Според декларацията и двамата "приеха с иронична усмивка верноподаническите му декларации, като му дадоха да разбере, че очакват истинските услуги към Москва да дойдат от Борисов". Заради обявената от Путин визита на Бойко Борисов до края на месеца в присъствието на българския президент, от "Демократична България" заявяват, че така държавният глава е влязъл в "незавидното амплоа на пресаташе на руското правителство".

Декларациятна завършва с призив "за край на този срам" и за "гражданска мобилизация срещу путинизацията на България". Сред исканията са и слагане на край на темата с руските енергийни проекти "Белене" и „Южен поток“!

Пълния текст може да прочетете тук.