Журналисти от САЩ, Китай, Великобритания, Русия и Южна Корея са на път, за да отразят разрушаването на севернокорейския полигон за ядрени изпитания Пунгери - жест на добра воля от страна на Пхенян преди историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции вчера.

В групата, която според Северна Корея ще гарантира прозрачността на процеса, обаче няма нито един експерт по ядрена енергетика или оръжия, отбелязва Си Ен Ен.

Северна Корея обяви миналия месец, че ще разруши полигона Пунгери, в североизточната част на страната. Това ще стане чрез взривяване на тунелите за достъп до обекта. Тази новина бе приветствана от Вашингтон и от Сеул.

В Пунгери бяха извършени всичките шест севернокорейски ядрени опита. Последният и най-мощнен бе направен миналия септември и бе изпитание на водородна бомба.

Професорът по политически науки Брус Бечтъл казва, че поканата за журналисти е чисто и просто прах в очите, за да може режимът в Пхенян да прикрие доказателствата за нивото на ядрената си програма.

"Това е като местопрестъпление, където убиецът пуска хора като вас и мен да се разхождат, - казва той пред Си Ен Ен. - Севернокорейците провеждат всички ядрени тестове на това място и ако позволят на експерти да влязат в тунелите преди да бъдат разрушени, това би било подарък за разузнаването ни."

Според някои наблюдатели полигонът за ядрени опити Пунгери е частично неизползваем заради щетите, които са му нанесли опитите, проведени след 2006 г. Без значение дали може да се използва, той би дал много ценна информация на експертите.

"Ако аз отивах, щях да искам да взема проби, бих взела колега геолог с мен, - кава химикът Черил Рофър. - Щях да взема Гайгер-Мюлеров брояч (уред за измерване на радиация), щях да вляза в тунела и да направя измервания."

Всички тези проби и тестове могат да дадат ценна информация за вида оръжия, които са тествани, казва тя.

"Измерване на изотопите може да разкрие формата на бомбите, от какво ги правят, колко уран и плуоний има в тях."

Тази информация впоследствие може да бъде коз в ръцете на преговарящите с режима на Ким, което обяснява защо той не иска компетентни лица да присъстват на разрушаването на полигона.

Подобно публично разрушаване на ядрени мощности е дежа-вю за Мелиса Ханам, изследовател в Центъра за изследване на ядрените оръжия "Джеймс Мартин".

"Това ми напомня за театъра когато разрушиха охладителната кула на ядрения си реактор в Йонбьон при администрацията на Буш. Тогава медиите бяха поканени да наблюдават взривяването ѝ, което беше страхотна сцена за снимки и репортажи, които и кабинетана Буш и администрацията на Ким (Чен Ир) разпространяваха. В крайна сметка те намериха друг начин да охлаждат водата."

През 2008 г. управляващите в Северна Корея признаха, че използват охладителната кула на ядрения си реактор в Йонбьон за да извличат плутоний, който да използват за ядрени оръжия. Под натиска на САЩ, Пхенян взриви кулата като символ на края на ядрената си програма.

Сега светът пропуска огромна възможност, като чуждестранни гости само наблюдават разрушаването на площадката, а не я проучват преди това, казва Чон Сьон Лун, изследовател в Института за политически изследвания "Асан".

"Пхенян трябваше да предостави цялата необходима информация и документи на международната общнасти да покани инспектори от ООН", казва той пред Си Ен Ен.

Чон, който е и бивш служител в отбранителното министерство на Южна Корея, смята, че КНДР разрушава площадката сега, за да не й се налага да дава достъп до нея на международни наблюдатели по-късно. 

"Действията на Северна Корея не показват желанието й да изпълни вече обещаната денуклеаризация. Напротив - показват само, че тя е готова да заличи доказателствата."