Вторият баскетболен финал за титлата на България при мъжете между "Левски-Лукойл" и "Балкан" (Ботевград) беше спрян три минути преди края при резултат 66:59 в столичната зала "Универсиада" заради ексцесии и грозни сцени.

След повече от час прекъсване стана ясно, че мачът ще се доиграе (3:01 мин) при този резултат в четвъртък от 18 часа в същата зала.

По решение на съдиите публиката трябваше да напусне залата, за да завърши срещата тази вечер, като така се спази наредбата на БФ по баскетбол. Агитката на "Левски-Лукойл" излезе, но не и тази на тима от Ботевград, която отказва да го направи и скандираше "Върнете ни парите", "Смешни сте", "Тити е виновен" (бел. ред. по адрес на Константин Папазов-Тити, треньорът на "Левски-Лукойл").

Дотам се стигна заради хвърлени предмети от страна на "сините" запалянковци към отбора на "Балкан". И опит за нахлуване на игрището. Кой знае защо домакинската агитка бе настанена зад скамейката на гостите. По време на първата среща, спечелена от "Балкан", не беше така.

Към края на срещата съставът от Ботевград почна да топи разликата на "Левски-Лукойл" и това нажежи и страстите по трибуните. На видеозапис се вижда, че в началото на екшъна има хвърлена бутилка и от терена към трибуната със "сините".

Тогава "левскарите" почнаха да опитват да нахлуят, те замеряха "Балкан" с каквото им попадне, включително дървен прът. По време на целия мач към тъмнокожите играчи от Ботевград имаше насочена импровизирана бесилка.

Намеси се полиция и двата отбора се прибраха в съблекалнята. Пречка за подновяване и довършване на мача беше нежеланието на гостуващите запалянковци да напуснат. Сред тях е и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Никъде обаче не е записано, че са длъжни да напуснат залата.

Президентът на "Левски Лукойл" Тодор Стойков поиска служебна победа за тима му и хвърли вината върху играч на "Балкан", който бил провокирал "сините". Той заяви, че нямало как да се предотврати това, че левскари стояха над скамейката на гостите.

Според Гавалюгов пък това е провокация - домакините нарочно поставили най-крайните ултраси точно зад тима от Ботевград. В края на седмицата серията се мести именно там. Играе се до три победи от пет мача.