Федерален съдия в Ню Йорк реши вчера, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да блокира в акаунта си в туитър критични към него потребители, съобщиха световните агенции. 

Съдията Наоми Бъкуолд се произнесе по иск, внесен през юли миналата година от седем души, чийто достъп до страницата на Тръмп в социалната мрежа беше блокиран от президента. Сред ищците са нюйорски актьор, преподавател по социология в Мериленд, тексаски полицай и певица от Сиатъл, както и правозащитна организация към Колумбийския университет. В иска се посочваше, че блокирайки достъпа им в акаунта си в туитър, Тръмп е нарушил Първата поправка на Конституцията на САЩ, гарантираща правото на свобода на словото и изразяване на протест. 

Според съдийското решение, коментарите в акаунта на президента и на други длъжностни лица представляват публични форуми и блокирането на потребители на туитър заради техните политически възгледи нарушава правата им по Първата поправка. 

Не е известен общият брой на потребителите, блокирани от Тръмп в туитър, но според някои оценки те са няколко стотин, отбелязва БТА.

Съдията не нарежда изрично на Тръмп да "деблокира" тези хора, изразявайки мнението, че президентът сам трябва да вземе решение по въпроса.