Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще. Това каза кметицата на София Йорданка Фандъкова в словото си послучай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Фандъкова припомни думите на пловдивския учител Йоаким Груев, че 24 май "от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна до всеобщ народен Великден.".

"Това е нашият просветен Великден. Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод,, който ни прави народ с бъдеще“", заяви Фандъкова.

Според нея целта на реформите в образованието е да се възроди учителската професия и да се върне зарядът, който българските учители винаги са имали -  "лидери, които водят, показват посоки, откриват хоризонти пред нашите деца и пред нас като нация".

Йорданка Фандъкова и Румен Радев поднасят цветя пред паметника на светите братя.

"Тази реч омайна и сладка която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно. Говорим с шепот думи, а значението все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината".

Това каза в словото си президента Румен Радев. И допълни, че невежеството няма празник, но заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

"В тази вечна битка на светлината с тъмата пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете както се пее в химна на Михайловски сеятели на правдата. Грамотни, свободни и достойни", добави президентът.

Според него правописът е първият урок по демокрация, защото "в него всяка буква, всеки символ имат свой смисъл и място, а голямата  буква е само първа сред равни".

"За да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото", каза още държавният глава.

И допълни, че и най-ученият трябва да е смирен, защото "всеки знае нещо, което другите не знаят".

Министърът на образованието Красимир Вълчев отдава почит на Кирил и Методий.

"Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите - вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения", казва в приветствието си просветният Красимир Вълчев.

Според него днес е все по-трудно да прогнозираме бъдещето. Не знаем и какви специалисти ще са ни нужни след години, но е сигурно, че всеки ученик трябва да има езикови и математически умения, знания по природни науки, както и новите предприемачески способности и креативност. Най-важното умение обаче било – да учи.

"Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България“, каза още Вълчев.

И посочи, че отбелязването на 24 май е връзката ни между миналото и бъдещето. Някога чрез българската държава делото на Светите братя се е разпространило сред славянските народи. А с присъединяването на България към Европейския съюз, кирилските букви са вече третата официална азбука в обединена Европа.

Поздрав по случай празника отправи и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Историята на светите братя Кирил и Методий показва колко дълбоко са вкоренени европейските ценности в българската идентичност“, написа той в кратко изявление на български език.

 

 

Във видеото по-долу можете да видите част от празничното шествие в София. То тръгна от Археологическия музей пред президентството, а крайната му „спирка“ бе паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

А ето и празника през обектива на фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев:

Честит празник!