Американският президент Доналд Тръмп нареди започване на разследване дали вноса на коли е заплаха за националната сигурност, съобщава Би Би Си. Това може да доведе до нови мита, предупреждават анализатори.

“Автомобилната индустрия е жизненоважна за нашата национална сила“, заяви Тръмп и упълномощи Министерството на търговията да започне разследването.

Заповедта му се основава на член 232 от Закона за търговско разпространение от 60-те години, който дава правомощия на президента да ограничи вноса на дадена стока, ако застрашава националната сигурност.

По същия член Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, което изостри отношенията с Европейския съюз. Като стратегически партньор блокът поиска да получи преференциални условия, но все още не е ясно дали администрацията на президента ще направи изключение за 28-те.

Според прессъобщение на търговското ведомство, вносът в САЩ е нараснал от една трета до една втора от всички продадени автомобили за последните 20 години. През 2017 г. в САЩ са внесени 8,3 милиона автомобила на стойност 192 милиарда долара. Износът е чувствително по-малък – 2 милиона коли за 57 милиарда долара.

От внесените автомобили над 2 милиона идват от Мексико и Канада, които са част от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което Тръмп иска да предоговори. По-рано американският президент заплаши да наложи мита за вноса на автомобили от Европейския съюз.

Вчера Китай обяви, че намалява митата си за внос на коли от 25 на 15%. Това се случи, след като Пекин и Вашингтон обявиха край на търговската война помежду си в края на миналата седмица.