Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата "Сан Клементе" в Рим, за да се поклонят пред гроба на св. Констанстин-Кирил Философ. Известно е, че двата най-големи български културни центъра след идването на учениците на Св. св. Кирил и Методий у нас са Преслав и Охрид.

Двамата премиери на поклоненето пред мощите на Св. Кирил. 

Събитието е историческо, тъй като подобно съвместно посещение в Рим за 24 май се случва за пръв път, обясниха от МС. Припомняме, че подобно съвместно поклонение имаше и през 1999 г. от делегации, водени от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски.

Наскоро Борисов и Заев заедно почетоха цар Самуил и празнуваха Илинден.

Съвместно служение на български и македонски свещеници обаче нямаше. Пред БНТ Западно и средноевропейският митрополит Антоний обясни, че въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение.

Преди литургията българският премиер се снима с много туристи.

"Да празнуваме заедно, вместо да се караме".

С тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Заев при пристигането в базиликата.

По-късно Борисов и Заевсе поклониха в базиликта "Санта Мария Маджоре", където папа Адриан II е благословил делото на Св. св. Кирил и Методий.

Утре Борисов ще бъде на аудиенция при папата по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Премиерът ще подари на светия отец копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник, и разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък.