Казусът дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е в конфликт на интереси или не, внасяйки законодателни промени, засягащи медиите, докато официално притежава такива, се оказа много сложен за мегаоргана "Антикорупция". 

Два месеца, за колкото се правят проверките за конфликт на интереси по закон, не са стигнали на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се произнесе по сигнала за Пеевски. Той трябва да е изтекъл около 23 май - тогава станаха точно два месеца, откакто бе съобщено, че комисията се заема със случая.

Експертите обаче са поискали удължаване на срока с още 30 дни, за да напишат становищата си, потвърдиха от КПКОНПИ пред Клуб Z. Тази опция съществува в закона именно за случаи, в които е налице "фактическа или правна сложност" на разглеждания казус и може да се ползва еднократно.

Мегаорганът "Антикорупция" бе сезиран от парламентарната комисия за конфликт на интереси, която също не взе решение по същество дали Пеевски е трябвало да декларира конфликт на интереси при внасянето на промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Въпросните поправки в закона засягат декларирането на собствеността на медии - не само печатни, декларирането на източниците на финансиране на медиите (въпреки че са пропуснати банковите заеми например - б.р.), както и въвеждането на нови правила за разпространението на печатни издания. 

Парламентарната комисия за конфликт на интереси трябваше да подхване темата заради сигнал от "Да, България". В него се посочва: 

Както е добре известно, г-н Пеевски е собственик на редица медии основно чрез фирмата си Intrust pls.

Безспорно е, че народният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект.

Участието в изготвянето и депозирането на горепосочения законопроект е в нарушение на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /обн., ДВ, бр. 7 от 19.01.2018 г./, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането или постановяването на актове, да изпълнява контролни и разследващи функции или да налага санкции в частен интерес.

В сигнала се припомня, че Пеевски е обявил фирмите, които притежава в декларацията си за конфликт на интереси пред Народното събрание и няма никакво съмнение, че е собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", Борба", "Меридиан мач". 

Щом бе поставен въпросът трябвало ли е депутатът да обяви конфликт на интереси с внасянето на законопроекта или не, самият той бе поискал от правната дирекция на Народното събрание да се произнесе по въпроса. Тя обаче не излезе със становище - защото не ѝ е работа, какъвто според запознати е бил мотивът. Не стана ясно защо народният представител не се обърна директно към парламентарната комисия, която се занимава с темата - каквато опция съществува в парламентарния правилник.

Според действащия закон, третиращ конфликта на интереси за нарушение на разпоредбите, засягащи деклариране на частен интерес, се предвижда санкция глоба - от 5000 до 10 000 лв. Това е в случаите на установен такъв конфликт по надлежния ред. 

Междувременно въпросният законопроект за "прозрачност на медиите", както го наричат вносителите от ДПС, е в парламентарния фризер. Комисията по културата и медиите начело с Вежди Рашидов от ГЕРБ дори не го включва в дневния си ред, въпреки че бе внесен още в началото на февруари. Малко след това пък премиерът Бойко Борисов постави задача на трима министри да бъде написан законопроект за медиите. Засега не се е чуло да има готови текстове.

КЗК пък прави анализ на медийния пазар и разпространението по искане на властта.