Самолетът на "Малайзийските авиолини", извършвал полет MH17, е свален от руска ракета, транспортирана до Донбас от руска военна бригада. Това съобщи днес екипът от международни следователи, разследващи причините за катастрофата през 2014 г., която отне живота на всички 298 души на борда, цитиран от South China Morning Post.

“Екипът заключи, че ракетата „Бук“, с която е свален MH17, е дошла от 53-та противоракетна бригада, базирана в Курск, Русия. 53-та противоракетна бригада е част от руските въоръжени сили“, казаха разследващите на пресконференция в Холандия.

Полет 17 на “Малайзийските авиолинии“ от Амстердам към Куала Лумпур беше свален във въздушното пространство на Украйна на 17 юли 2014 г. Загинаха всички пътници и екипажът. Най-много от жертвите бяха холандски граждани, но на борда имаше представители на 17 държави, сред които Австралия, Великобритания, Малайзия и Индонезия.

По-рано екипът от разследващи заключи, че самолетът е свален от произведена в Русия ракета “Бук“, изстреляна от контролираната от проруски бунтовници източна част на Украйна. Сега следователите разкриват откъде е внесена ракетата на базата на снимки и клипове от транспортирането ѝ.

Москва отрича да има нещо общо със свалянето на самолета и обвинява за това Киев.

Разследването, ръководено от холандски следователи, е във финална фаза, но “има още работа за вършене“, заяви вчера ръководителят на екипа Фред Вестербеке. Делото срещу заподозрените ще се води в Холандия според споразумение между страните, които участват в разследването. В момента заподозрените са около 100, но не се съобщават имена.

Москва, разбира се, отрича

По-късно руското Министерство на отбраната заяви, цитирано от ТАСС, че „нито един зенитно-ракетен комплекс на руските въоръжени сили не е преминавал руско-украинската граница“.

Така военните в Москва отговориха на изводите на международния екип, който разследва катастрофата.

"Запознахме се с изявленията на днешната пресконференция на представителите на международната следствена група по разследване на катастрофата на малайзийския Боинг, изпълняващ полет МН17 в небето над Украйна. Нито един зенитно-ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е преминавал руско-украинската граница", заявиха от руското министерство на отбраната.

Русия е предоставила изчерпателни доказателства, че катастрофата на боинга се дължи на използване на украински зенитно-ракетен комплекс "Бук", казаха от военното ведомство. Според Москва международната следствена група е изключила от разследването на обстоятелствата показания на свидетели на трагедията, че ракетата е била изстреляна от територия под контрола на украинските въоръжени сили. Следователите пък обосновали изводите си само с компютърно редактирани изображения от социалните мрежи.