Планираната за 12 юни среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун няма да се състои.

Решението е на Тръмп, обяви Белият дом.

"Очаквах с голямо нетърпение да се срещна с Вас, - пише Тръмп в писмо до Ким. - За жалост огромният гняв, показан във вашите последни изявления, и откритата враждебност ме карат да мисля, че за момента е неподходящо да осъществим тази дълго планирана среща..."

И добавя:

"Говорите за ядрените си мощности, но нашите са толкова огромни и силни, че се моля на Бог да не се налага да ги използваме никога."

АП припомня, че в своя декларация наскоро севернокорейското правителство нарече вицепрезидента Майк Пенс "политическо чучело" и заяви, че е еднакво готово и за ядрена конфронтация, и за масата за преговори.

Писмото на Доналд Тръмп до Ким Чен Ун.

В писмото лидерът на САЩ благодари на Ким за "прекрасния диалог", който се води през последните седмици между двете страни, като в същото време оставя отворена вратичка за бъдеща среща със севернокорейския лидер:

"Ако промените мнението си, свързано с тази най-важна среща на върха, моля не се колебайте да ми се обадите или пишете. Светът и по-специално Северна Корея загуби чудесна възможност за траен мир и голям просперитет и богатство".

Тръмп добавя, че тази пропусната възможност е наистина тъжен момент в историята.

Окончателното решение на Доналд Тръмп за отмяна на срещата идва, след като президентът заяви по-рано тази седмица, че плановете може да се забавят на фона на подновеното напрежение със севернокорейското правителство, което миналата седмица разкритикува САЩ за участие в съвместни военни учения с Южна Корея.

Малко по-късно, след като отмени срещата, президентът обяви, че американските въоръжени сили са в готовност, ако Ким предприеме "безразсъдни действия", предаде Ройтерс.

"Американските сили са в готовност, ако е необходимо", каза Тръмп в Белия дом. И добави, че „кампанията на максимален натиск над Северна Корея ще продължи“.

Междувременно заради отменената среща южнокорейският президент Мун Дже Ин свика спешно шефа на тайните служби и министъра на обединението, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Франс прес.

"Южна Корея се опитва да разбере какви са намеренията на президента Тръмп и какво означават те", заяви говорител на президентството.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък изрази дълбоко безпокойство случилото се, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Дълбоко съм обезпокоен и призовавам страните да продължат диалога за намиране на път към мирен и проверим безядрен Корейския полуостров", заяви Гутериш.

Той изрази и съжаление, че не са били поканени международни експерти да присъстват на разрушаването на ядрения полигон в Северна Корея.

Часове преди отмяната на срещата Пхенян обяви, че е разрушил тунелите на ядрения си полигон във връзка с инициативата за намаляване на регионалното напрежение. Чуждестранни журналисти свидетелстват за голяма експлозия на полигона „Пунгери“. Пхенян предложи да закрие обекта по-рано тази година като част от дипломатическото сближаване с Южна Корея и САЩ.

Учените предполагат обаче, че полигонът се е сринал частично след последния тест през септември 2017 г., което го е направило практически неизползваем.