Русия и Франция могат да водят диалог и да намират решения по такива международни въпроси като ситуацията в Украйна, Близкия изток, Иран и Сирия. Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон след разговори с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС.

Двамата се видяха в Константиновския дворец в Стрелна край Санкт Петербург. Макрон е на първото си официално посещения в Русия. Държавният глава на Франция е почетен гост на 22-рия Петербургски икономически форум.

„Мисля, че днес е настъпил този миг. Ние сме две страни със специален статут – ние сме постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, имаме дълбоки исторически връзки, имаме и здрави връзки и в сферата на международната политика. Смятам, че благодарение на всичко това можем да намерим решение и да работим заедно по всички направление, били те Украйна, Близкият изток, Иран, Сирия“, каза Макрон.

В началото на срещата той благодари Путин за приема, даден на него и съпругата му Брижит. И припомни, че преди година във Версай двамата лидери дадоха начало на диалога между Москва и Париж. Според френския президент двустранните отношения продължават да се развиват най-вече в икономически план.

„В тази сфера се наблюдава постоянен растеж. Днес ще подпишем цяла редица важни договори в различни сфери“, заяви гостът.

Путин отбеляза, че въпреки усложненията руско-френските отношения се развиват. И той наблегна на икономиката, като изтъкна увеличаването на стокооборота за миналата година с 25 на сто.

„Искам да ви благодаря, че приехте поканата ни да участвате в Петербургския форум. Ние използваме тази възможност, за да поговорим в пълен формат за двустранните отношения“, каза руският лидер.

По отношение на решаването на ключовите международните въпроси са заинтересовани като Франция, така и Русия, смята Путин.