Филмовият продуцент Харви Уайнстийн бе освободен днес под гаранция от 1 милион долара, съобщи Си Ен Ен. Той се предаде сутринта на прокурорите в Ню Йорк.

Уайнстийн веднага бе арестуван за сексуално посегателство, в което го обвиняват множество жени. Но официалните обвинения ще бъдат за изнасилване на една и сексуално посегателство срещу друга. 

Основания за сегашните обвинения са показанията на Луси Еванс. Тя твърди, че през 2004 година Уайнстийн я е принудил да прави секс с него. След като се запознали с доказателствата магистратите счели, че има достатъчно данни, за да бъде предаден на съд.

Продуцентът е заплатил сумата за гаранцията в брой, след което е напуснал сградата на съда. Той ще трябва да носи специално устройство, следящо за неговото местонахождение. Освен това ще му бъде забранено да пътува извън пределите на щатите Ню Йорк и Кънектикът.

Адвокатът на подсъдимия Бен Брафман заяви от своя страна, че Уайнстийн се счита за невинен и се надява съдът ще снеме от него всички обвинения, които той отрича. Датата на следващото дело по случая е насрочена за 30 юли./

През октомври м.г. в. "Ню Йорк таймс" разкри, че в продължение на 30 години вилятелният филмов продуцент се е възползвал от положението си и е посягал на много жени, предимно актриси. Харви бе обвинен в сексуално насилие от над 80 жени, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Салма Хайек.

Уайнстийн беше принуден да напусне компанията, която по-късно обяви фалит. Съпругата му го изостави и се разведе с него. Продуцентът бе изключен и от Американската филмова академия.