„Какво стои зад българския завой в енергетиката.“

Така е озаглавена статия на в. „Независимая газета“, цитирана от БТА.

„Ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва?“, пита изданието.

Според него московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, вклинено между мизитите на Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Работата е не само в несъпоставимите икономически и политически категории в тежестите на европейските лидери, но и в разочарованието в известна степен от действията на българските власти. Именно София погреба през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди.

Дошъл на власт през 2009 г., премиерът на България Бойко Борисов започна да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. От Московския център "Карнеги" обаче изтъкват, че България прояви европейска солидарност, като разчиташе, че в отговор ЕС ще й помогне да си уреди газовите проблеми.

Днес Борисов и партията му ГЕРБ са пак на власт, но възгледите му за енергийното бъдеще се промениха.

Какво се случи?

Българското разочарование от Запада най-вероятно е само част от отговора, пише „Независимая газета“. И припомня как страната ни не е получила никакво обезщетение за проявената си евроатлантическа солидарност в отказа от  съвместни енергийни проекти с Русия.

Главното е, че постепенно се променя силовият баланс, ярък пример за което са промените в политиката на САЩ в света, отбелязва вестникът. Русия повече или по-малко успешно се противи срещу наложените санкции. Между Европа и САЩ се очертава съществено разцепление по повод външната търговия и двата световни икономически центъра фактически са на ръба на търговска война.

С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици започват вече повече да мислят за интересите на собствените си държави. Това едва ли ще предизвика разпадане на ЕС или на НАТО. Но, както сочи посещението на Румен Радев, налице са центробежни тенденции.