Поредният обвинен от жена в сексуален тормоз актьор от Холивуд е Морган Фрийман. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на разказ на млада асистентка, която си е мислила, че е попаднала на работата на мечтите си, когато започна да работи за продукцията "Going In Style" - комедия за банков обир с участието на Фрийман, Майкъл Кейн и Алън Аркин.

Жената твърди пред телевизията, че работата й бързо се превърнала в "няколко месеца на тормоз". Тя обвинява Фрийман, че я е тормозил с опити да я докосва без тя да иска и с коментари за облеклото и фигурата й почти всекидневно. И продължава с "конкретен разказ" за случай как актьорът "продължително се опитваше да ми вдигне полата, питайки дали нося бельо отдолу".

"Така и не ми вдигна полата - докосваше я, подръпваше, спираше и после се опитваше пак по същия начин. В крайна сметка Алън (Аркин) се намеси, казвайки му да спре. Фрийман не знаеше какво да каже", твърди въпросната жена пред Си Ен Ен. Името на "свидетелката" не се споменава в статията, нито става ясно дали въпросните обвинения са стигнали до властите или са разказани само пред медията.

Според източници на Си Ен ЕН обаче случаите на "неподходящо поведение" от страна на Фрийман не се ограничавали в работата по въпросната комедия, която излезе по кината миналата година. Жена от екипа по снимането на филма "Now You See Me" през 2012 г. е разказала пред телевизията също как актьорът тормозил сексуално нея и асистентката "десетки пъти" с коментари за телата им. 

"Правеше коментари и... знаехме, че когато той е наоколо не трябва да носим дълбоки деколтета или нещо, което очертава задните части", твърди жената. 

Жените, обвиняващи Фрийман в разследването на Си Ен Ен са работили носителя на "Оскар" както във филми с негово участие, така и в продуцентската му компания Revelations Entertainment. Не се били оплаквали досега от страх да не загубят работата си. 

Фрийман съосновава продуцентската си компания с Лори МакКреъри през 1996 г. Според бивши служители обстановката на работа била "токсична", някои потвърждават за опитите за сексуален тормоз чрез коментари и опити за "непоискани докосвания". 

Бивша служителка например разказва как, когато се запознава с Фрийман за първи път на снимачната площадка на предаването му "Through the Wormhole", той я огледал от главата до петите, след което я попитал: "Какво мислиш за сексуалния тормоз?"

В мащабното си разследване Си Ен Ен твърди, че авторите му са разговаряли с 16 свидетели, които потвърждават случаите на сексуален тормоз от страна на актьора, дузина бивши негови служители в продуцентската компания също говорят за това, а сред засегнатите от поведението на Фрийман имало и журналистки. 

Всички обвинения срещу Фрийман са за негово публично поведение, пред свидетели, дори пред камери, а не за случки, които са ставали "насаме", пише още в статията. 

След обвиненията се появи и коментар от самия 80-годишен Фрийман, цитиран от Би Би Си. Актьорът се извинява "на всеки, който се е почувствал неудобно или притиснат". 

"Всеки, който ме познава или е работил с мен знае, че не съм човек, който нарочно би обидил или съзнателно би накарал някого да се чувства застрашен. Извинявам се на всеки, който се чувства неудобно или неприятно - това никога не е било мое намерение". 

Междувременно на фона на оформящия се скандал, TransLink - компания за транспортиране във Ванкувър, заяви, че ще прекрати договора си за реклама с актьора.

Морган Фрийман е поредният мъж от Холивуд с обвинения за сексуален тормоз, вълната от които се случи след разобличаването на продуцента Харви Уайнстейн. Сред уличените в различни видове сексуален тормоз са още имена като Кевин Спейси, Майкъл Дъглас, Ричард Драйфус, Стивън Сегал и др.