Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео инстаграм, съобщиха медии в страната, цитирани от БТА.

Тя е свързана с новите правила за личните данни. Те влизат в сила днес.

Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе подобни действия срещу фейсбук. Макс Шремс изтъква, че с влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни дружествата и организациите трябвало да поискат изричното съгласие на потребителите, за да ползват техните данни.

Шремс възразява срещу това, че разпратените до потребителите съобщения съдържат своеобразна заплаха и не предоставят свободен избор, както всъщност предвиждат променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са заплашени от отказ от услуга, ако не се съгласят данните им да бъдат използвани.

Отбелязва се, че сходни жалби ще бъдат подадени във Франция срещу гугъл, в Германия срещу уотсап и в Австрия срещу фейсбук. И трите платформи са с обща собственост. Съгласно новото европейско законодателство те могат да бъдат глобени с до 4 на сто от световния им търговски оборот при нарушаване на изискванията. За гугъл тази стойност би се равнявала на 3,7 милиарда евро, а за уотсап, фейсбук и инстаграм по - 1,3 млрд. евро.