Съпротивата срещу газопровода “Северен поток-2“ е свързана с икономически интереси на конкуренти, включително на САЩ.

Това заяви днес бившият германски канцлер (1998-2005) Герхард Шрьодер, цитиран от ТАСС. Той говори на работна закуска в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Шрьодер е и председател на съвета на директорите на компанията оператор „Норд стрийм-2“.

„САЩ се стремят да поставят прът в колелата на този проект, изобщо не проявяват солидарност с ЕС, а действат в името на собствените си икономически интереси, като се опитват да попречат на изпълнението на проекта „Северен поток-2“. Ако погледнем как президентът (на САЩ – б.р.) се стреми да налага санкции, ясно е, че въпросът е да се продава американски втечнен природен газ на европейския пазар, независимо дали характеристиките му отговарят на газопреработващите мощности на Европа или не“, каза Шрьодер.

Той изрази надежда, че ЕС ще успее да се противопостави на САЩ и да защити тръбопровода по дъното на Балтийско море.

„САЩ ни дават нови примери на ловкост и маневриране, но действията им няма да останат без отговор. Надявам се, че ЕС ще намери сили в себе си да запази привързаността си към този проект и няма да следва линията на Америка“, заяви Шрьодер.

Бившият канцлер изтъкна, че този проект е необходим на Европа не само от гледна точка на енергийната сигурност, но и за създаване на нови работни места. Шрьодер припомни, че пpез миналата седмица са приключили подготвителните дейности за полагане на газопровода и скоро ще започнат строителните работи.

„Северен поток-2“ предвижда изграждането на две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубика годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора „Норд стрийм-2“ е руският газов холдинг „Газпром“. Европейски партньори по проекта са германските компании „Унипер“ и „Винтерсхал“, австрийската О Ем Ви, френската „Анжи“ и британско-холандската „Шел“.

БТА