Националният отбор по волейбол победи Китай с 3:2 (25:18, 18:25, 19:25, 25:17, 15:11) в първия си мач от Лигата на нациите - новото название на турнира, известен като Световна лига.

Другите два отбора в група 2 в Нингбо (Китай) са Аржентина и САЩ.

Тимът ни разчиташе на чиста победа с 3:0, но срещна голяма съпротива от страна на домакините, които дори водеха с 2:1. Все по-голямото майсторство взе връх и селекцията на Пламен Константинов потегли с успех.

Треньорът заложи на следния стартов състав: Георги Братоев - разпределител, Илия Петков, Розалин Пенчев, Тодор Скримов, Боян Йорданов, Виктор Йосифов и Теодор Салпаров - либеро.

Нашите започнаха отлично и с лекота взеха първия гейм. Представянето им във втория и третия обаче беше на другия полюс, пък и азиатците демонстрираха непримиримост и отборен дух. Разколеба се посрещането в редиците на нашите.

С няколко смени Константинов успя на свой ред да обърне негативния ход на срещата и отборът ни взе четвъртата част - 2:2. Добре е, че импулсът в играта на българите продължи и в петия гейм. След равностойното начало тимът ни се откъсна и запази аванса си до края.

Най-резултатен за "лъвовете" е ветеренът Боян Йорданов съкс 17 точки, следван от Розалин Пенчев с 14.

Следва мач със САЩ от 11 часа българско време в събота.