Липсва синхрон между президентската институция и Министерския съвет. От "Дондуков" 1 всячески неглижират държавния глава Румен Радев и това ясно си е проличало и при мероприятията около българското председателство на Съвета на ЕС. Тази липса на синхрон е следствие от влошените отношения между двете институции, а вината носи предимно премиерът Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНТ в коментар за визитата на президента в Русия и предстоящата такава в края на месеца на премиера. 

"Борисов и неговият кръг се държат безобразно с президента. Ако проследите сайтовете, които контролират, ще видите такъв рогателен тон, какъвто аз не помня откакто съм жива", посочи Дончева.

По думите й това не е напрежение, а просто "една физическа неприязън и нежелание да приемеш, че и президентът съществува, конституционно е уреден и има човек, който физически присъства на тази позиция". Кръгът на "гербаджиите" казвал, че друг отсвен Бойко Борисов няма да има, смята още Дончева.

"Не може, дори и да се изживяваш като Краля Слънце, да смяташ, че няма да има други хора", допълни тя и посочи, че за нея това е липса на междуинституционална култура.

Дали има резултат от визитата на Радев в Русия, за Дончева нямало значение. По думите й тя е рутинна, протоколна и няма дълбок смисъл. Според Дончева енергийните проекти не зависят нито от посещението на президента, нито от бъдещото такова на премиера.

"Що се отнася до АЕЦ "Белене", посещението на Борисов в Русия е по-смешно отколкото това на Радев, който си търси политически активности. Това на Борисов, ни в клин ни в ръкав, за което така иронично съобщиха Путин и премиерът Дмитрий Медведев, е по-смешно. Той трябва да обясни за какво отива там, какво иска да направи с "Белене". Никой в политиката на високите нива не може да си позволи да говори пет за четири. Веднъж е гьол, веднъж е инфраструктурен проект, веднъж е нещо друго, каза още Дончева. - Не е крив Бойко, нито неговият кръг. Криви са великите сили, които доста години му се връзват, смятайки че той може да бъде манипулиран много лесно. Руснаците могат да си моделират Бойко Борисов колкото си искат, но не могат да си придвижат инфраструктурните проекти и на милиметър". 

Коментар по темата направи и вицепрезидентът Илияна Йотова по Нова тв.

"Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България. Не възприемам посещението му като цел за възкресяване на АЕЦ „Белене”. Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти. Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен", посочи Йотова.

Тя допълни, че Румен Радев отново е станал заложник на ниски вътрешнопартийни страсти, а не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус.

"Унизително е за нас като българи да поставяме на такова ниско ниво този диалог", на мнение е Илияна Йотова.

Тя направи обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Основната цел бе отдаване на почит към делото на светите равноапостоли.

"Отидохме на местата, където са стъпвали светите братя и техните ученици. Беше много голямо удовлетворението, че се знаеше много за България, поясни Йотова. - Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. Не трябва да сме наивници", каза в вицепрезидентът.