Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.

Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син.

В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност най-ценното в картината - изображенията на лицата на царя и на сина му не са пострадали.

Вандалът е бил задържан и по-късно предаден на правоохранителните органи. Злосторникът е използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното. 

Малко по-късно стана ясно, че задържаният вандал е бил пиян, съобщава ТАСС. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал. Видео с обяснението на 37-годишния злосторник беше разпространено от МВР на Руската Федерация.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.