Все още търсите тайната на отслабването, което да не е свързано с драконовски диети или безкрайни упражнения във фитнеса? Може би е нещо просто - например да дъвчете дъвка, докато ходите. Това е новото предположение по тази вечна тема. Идеята е на японски изследователи, съобщава Франс прес.

При експерименти, твърдят учените, пулсът на 46 души на възраст между 21 години и 69 години се увеличава, когато те трябва да дъвчат дъвка, докато се движат с нормална стъпка.

Това упражнение води до различен ритъм и при двата пола, както и в различните възрасти, но най-силен е ефектът при мъжете над 40 години, съобщи екипът по време на Европейския конгрес за затлъстяването, който се провежда във Виена.

"Съчетаването на упражнения с дъвченето на дъвка може да се окаже успешен начин за регулирането на теглото", казаха изследователите. Това ще е особено ефективно в страни като Япония, където вървенето е най-разпространеното движение.

Предишни изследвания са показали, че дори при хора, които не се движат, дъвченето на дъвка повишава пулса и увеличава разхода на енергия. Това проучване е първото, което е посветено на ефекта на дъвченето при хора, които вървят, обясняват авторите му.

Въпреки че изследването не си поставя за задача да обясни връзката между дъвченето на дъвка и разхода на енергия, според учените може би има нещо общо с "кардио локомоторната синхронизация"- това е естествен феномен, при който биенето на сърцете се синхронизира с ритъма на повтарящо се действие.

Американски учени преди години изчислиха колко допълнителни калории ще натрупаме при целогодишно дъвчене на дъвки. Или по-скоро колко ще загубим.

Дори при дъвките, които са без съдържание на захар, всяка една от тях добавя между 2 и 5 калории. А когато се сумират, това прави от 1 344 до 3 360 калории годишно, ако дъвчем два къса дневно.

Но това не трябва да ни притеснява. Те не могат да навредят на талията ни, тъй като изгаряме повече калории дъвчейки, отколкото получаваме.

Колко калории се горят чрез дъвчене за един час?

Според специалистите от клиниката Майо те са точно 11. Ако дъвчем по 4 часа на ден, ще изгорим 308 калории седмично, 1 232 месечно и 14 784 годишно. Дъвката е полезна за устната хигиена, припомнят учените. Дъвченето на един къс дъвка за 10 минути може да ни освободи от 100 милиона бактерии. Според друго проучване хората, които дъвчат дъвка, изглеждат по-секси за 73 процента от анкетираните.

Затлъстяването отдавна вече е глобален проблем. То увеличава риска от инфаркт, инсулт, диабет и някои видове рак.

Изследването на японските учени е публикувано в Journal of Physical Therapy Science.