Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от освобождаването на американския мормонски мисионер Джошуа Холт, който бе държан близо две години в затвор във Венецуела по обвинение, че организирал въоръжени групи за дестабилизирането на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.

При обиска в дома на Холт във Венецуела са били намерени автомат "Калашников" и ръчна граната, припомня ТАСС.

"Добра новина с освобождаването на американския заложник във Венецуела", написа Тръмп в Туитър и добави, че "прекрасните жители на Юта ще са много доволни".

Джошуа Холт е жител на този щат с многобройно мормонско население.

Сенаторът републиканец от щата Юта Орин Хач потвърди самоличността на освободения американец, като написа в изявление:

"Радвам се да съобщя, че след две години тежки усилия постигнахме освобождаването на Джон и Тами Холт", венецуелската съпруга на мисионера, "които вече са на път за дома в САЩ".

Очаква се Джошуа и Тами Холт да пристигнат във Вашингтон след няколко часа и да бъдат приети в Белия дом около 23 ч. по Гринуич, съобщи Тръмп в Туитър.

Съобщението за освобождаването на Холт идва ден след необявена среща в Каракас между влиятелния американски сенатор републиканец Боб Коркър, председател на комисията за външни работи, и президента на Венецуела Николас Мадуро.

"Искам да благодаря на Боб Коркър за решаващите му усилия, както и на комисията за външни работи за нейната помощ и усилия", заяви Орин Хач.