Над 60 леви партии, сдружения и синдикати протестираха в редица френски градове срещу политиката на президента Еманюел Макрон.

Десетки хиляди излязоха по улиците на френските градове, предаде "Франс прес". Макрон обаче заяви, че нищо няма да спре неговите икономически реформи.

Според полицията в Париж са демонстрирали едва 21 хил. души, според данните на организаторите - в столицата са протестирали 80 хил., а в цялата страна - 250 хил. французи.

Подобни бяха сметките и при последните маршове на опозицията на 5 май. Тогава полицията преброи 40 хил. на улиците на Париж, а сметките на един от левите профсъюзи ги преброиха 100 хил.

В петък Макрон от Русия вече обяви, че протестите няма да спрат провеждането на реформите му.

Няколко десетки души бяха арестувани в началото на марша в Париж на площада на Бастилията. Според полицията някои от тях са носели оръжия, други са прибягвали към насилие. Вътрешният министър Жерар Колом обясни, че властите са искали да ограничат действията на крайнолеви групировки, които се опитаха да нападат полицията, както и да рушат имущество по време на сблъсъците на 1 май.

Демонстрантите критикуваха президента, че реформира твърде шоково и твърде обхватно и че е отговорен за отстъпления в социалния сектор.

"Правят се подаръци на най-богатите, канят се в Елисейския дворец шефовете на компании, които не си плащат данъците, облагат се пенсиите", разкритикува президента генералният секретар на влиятелния синдикат Се Же Те Филип Мартинез, който участва в протестното движение заедно с крайнолявата парламентарно представена партия "Непокорната Франция" на Жан-Люк Меланшон, който участва в протеста в Марсилия.

"Ще изразим послание, което трябва да бъде чуто от твърдоглавия Еманюел Макрон", заяви Меланшон пред аплодираща тълпа в Марсилия.

Той отправи редица критики към Макрон, сред които недостиг на болничен персонал, ограничен прием в университетите и липсата на полицаи в рискови квартали, защото правителството твърди, че не може да ги финансира.

"Не ви вярваме, защото лъжете", заяви Меланшон и добави, че правителството на Макрон е направило за най-богатите данъчни отстъпки за общо 4,5 милиарда евро, които е можело да се инвестират в болници.

Сред другите участници в протестите са Френската комунистическа партия и еколозите, както и движението на бившия социалистически кандидат за президент Беноа Амон.

За сметка на това другите два големи национални синдикати Се Еф Де Те и Еф О обявиха, че няма да участват в протестната акция, защото я смятат за твърде политически оцветена. По същата причина няма да участва и Френската социалистическа партия.