„Швеция връща практика от времето на Студената война. Трудно е да се предскаже кога ще избухне война, но Швеция иска да е сигурна, че населението е винаги подготвено за най-лошото. Правителството ще раздаде на 4,8 милиона домакинства брошура с инструкции за поведение при война, такова нещо не е правено повече от три десетилетия. Заглавието на брошурата е „Ако дойде война или криза“, тя е подготвена от Агенцията за извънредни ситуации и дава указания на гражданите как да действат, ако животът им се преобърне от непредвидена криза или война. Брошурата предоставя информация като се почне от това как да се различават фалшивите новини до това какво да се прави при терористична атака или военен конфликт. 20-те страници на брошурата е усъвършенствана версия на първоначално произведена брошура през Втората световна война и последно раздавана през 80-те години по време на Студената война“ – това  съобщава CNN.

„Швеция е в по-голяма безопасност, отколкото много други страни, но заплаха така или иначе съществува – казал директорът на агенцията Дан Елиасон. Впрочем страната не е участвала във война от 200 години, по време на Втората световна война тя запазва неутралитет. Ако Швеция бъде нападната от друга страна, никога няма да се предадем, така че всеки призив да не се оказва съпротива, трябва да бъде възприеман като фалшива, пишело в брошурата, която е отпечатана на 13 езика и ще бъде раздадена на домакинствата в обявената от 28 май до 2 юни седмица за подготовка за извънредни ситуации.

Това, ако се беше случило в България, търговците щяха да си изпълнят плана за годините до края на евентуалната война. Първо щеше да свърши брашното. Не, по-скоро първо щяха да свършат фризерите. Защото къде ще слагаме месата, маслата и т.н. храните, с които щяхме да се презапасим? Което ме кара да мисля, че може би все пак първо щяха да свършат консервите. Аптеките щяха да завъртят оборот като за три грипни пандемии. Пет-шест банки щяха да фалират още преди да е разпространена брошурата, защото една жена, която е набирала текста, щеше да каже под клетва на друга жена, че предстои да се появи такава брошура, а другата жена ще каже под секрет на сестра си, тя пък само на братовчедката и банките щяха да осъмнат с опашки още преди в страната да са разбрали всички, без неколцина тежко чуващи клошари. НяКОЙ щеше вече да е написал условията за обществените поръчки за изграждане и ремонтиране на скривалищата така, че само неговата фирма да отговаря на посочените в поръчката условия. Всичката вода на България щеше да започне да се продава като минерална, производителите на хранителни стоки щяха да прибавят една година отгоре върху всички срокове на годност.

Само че всичко това щеше да се случи, ако в българската брошура отсъстваше онова изречение, което казва, че в никакъв случай не бива да вярваме, че сме се предали на нападналата ни страна и поради подобна лъжа да спрем да се съпротивляваме. Такова изречение щеше да издаде, че тази брошура, като всички брошури е преписана от някоя евроброшура, следователно не бива да ѝ се обръща сериозно внимание.

Ние колко неща в колко брошури сме челиии…

А пък във фейсбук какво и колко сме чели, но точно такова май ни е за пръв път: Негов автор е аятолахът на поразяващата комуникация, гросмайсторът на гафовете, ядрено горещият в своите страсти Таско Ерменков. Съобщението гласи:

„Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в София е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).
Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.
Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат.

Запознатият депутат съм аз.

ПРИЗОВАВАМ ИНТИТУЦИИТЕ, КОИТО РАЗПОЛАГАТ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЛУЧАЯ ОЩЕ ДНЕС, ВЕДНАГА, ПО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ ИЛИ ДА ОПРОВЕРГАЯТ ТОВА КАТО ФАЛШИВА НОВИНА ИЛИ ДА ПРЕДУПРЕДЯТ ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ.

НЕДОПУСТИМО Е ПРИ ТАКИВА СЛУЧАИ ДЪРЖАВАТА (АКО Я ИМА) ДА МЪЛЧИ.“

Правописът е запазен. За хора, които не са наясно с неписаната етика на социалките, пояснявам, че главните букви в писането се равняват на крясъка в говоренето. Във Фейсбук също може да се крещи, както от трибуната на парламента.

Хора, които възприемат Таско Ерменков като по-фалшив и от 3-левова банкнота, вероятно са отминали това съобщение с кратък еротичен поздрав. Други са си помислили: Знаем го какъв е Ерменков, но пък и институциите ги знаем какви са, та може би…все пак…И за всеки случай са изкупили минералната вода от най-близкия магазин. Трети са загрели телефоните – звънили са на семейството си, в детската градина, на роднини, на приятели…Четвърти, верни на партията БСП хора, разбира се са готови да вярват на Таско Ерменков толкова много, колкото дори Таско Ерменков не може да излъже.  Най-стабилните са направили това, което би трябвало да направи депутатът, просто са звъннали на места, където е ясно с какво качество е водата, защото работата им е да са наясно тъкмо с това. Общо взето паниката се е разпространила по всички възможни електронни и аналогови начини.

С тези няколко реда в социалната мрежа Таско Ерменков отбеляза нови дълбини.

Поради каква причина би могло тези мисли да се появят в някое прашно кюше на нечия глава. Много биха могли да са причините:

1. Таско Ерменков е периодично обземан от патетичното желание да бъде положителният герой на нашата отрицателна действителност. Спасител на народа от отравяне в условия на неудържим хомсомолски плам (до д-р Тони Филипов – да не ми поправиш Х-то на К, това е хомсомолска постъпка).

2. Пристрастеност към това да си център на внимание.

3. По промилни причини.

4. По причина на незнание/неумение да получи информация по въпрос, който го вълнува.

5. Защото може да прави каквото, когато, както си поиска, без да носи отговорност, камо ли наказание.

6. По възможно най-баналната причина да създаде неприятности на управляващите.

7. За упражнение – като пробното пускане на сирените.

8. За да поддържа степента на невроза, в която живее народът, защото иначе току-виж се отпусне.

9. Защото му липсва конспиративният дух от други, по-революционни периоди на партията.

10. За да стрес тества институциите.

11. За да провери бойната готовност на троловете.

12. Защото нищо по-умно не е му е дошло на ума.

Каквато и да е причината, няма оправдание. Няма полезен ход за народен представител в подобна ситуация, освен да понесе отговорността, като престане да е народен представител и си стане обикновен Таско. Само че, нали се сещате, какво щеше да последва за обикновен Таско, ако беше написал такова съобщение. ДАНС щеше да му отиде на крака, да го изгледа с поглед, който сцепва атом, и да го накара да подпише декларация, че повече няма да прави така.

За брошура си говорехме… Може ли БСП да направи една брошура за народните си представители „Как да се държим в социалната мрежа без да побъркваме населението?“ – с посвещение на Таско Ерменков. И още една „Как да се държим във фейсбук, за да не се налага после да твърдим, че ние не сме ние“ – с посвещение на Александър Симов.

Обективността изисква да кажа, че Таско Ерменков се извини от трибуната на Народното събрание. Тъй като не мога да измеря в децибели тона на извинението, ще кажа, че във фейсбук то би изглеждало с много големи букви.

"Редута"