Алън Бийн, четвъртият човек, стъпил на Луната, си отиде на 86-годишна възраст, съобщи НАСА. Астронавтът, който по-късно става художник, е починал в Хюстън в събота, след като внезапно се е разболял преди седмица, гласи съобщението от неговото семейство.

Той е роден на 15 март 1932 г. в Уилър, Тексас. През 1963 г. е след елитните пилоти, които НАСА избира да оформят третата група астронавти. Преди това служи като тест пилот във Военноморските сили на САЩ.

Той излиза два пъти в космоса - с "Аполо 12" през 1969 г., когато за първи път хора стъпват на Луната, и по-късно като командир на втория екипаж, който лети да първата космическа станция на САЩ "Скайлаб" през 1973 г. Вторият му престой в космоса продължава рекордните 59 дни, полетът е 39,3 лирн. километра.

Пенсионира се от НАСА през 1981 г. и се отдава на третата си кариера - като художник. Създава картини, свързани с космоса като в акрилните бои смесва и малко прах, донесен от Луната.

Колегата му и приятел астронавтът Харисън Шмид го нарича "един от великите ренесансови хора на своето поколение - инженер, пилот на боен самолет, астронавт и художник".

През 1994 г. Бийн казва пред "Ню Йорк таймс", че перспективата от други светове го е вдъхновила да се отдаде на изкуството, за изненада на много от колегите му.

Той обяснява, че всеки художник във въображението си има Земята, която го вдъхновява за картините му. Той обаче е виждал и Луната.