На втория ден от посещението си в Украйна премиерът Бойко Борисов и доманинът му Володимир Гройсман откриха площад и мемориална плоча на Димитър Пешев в Киев. На церемонията бяха и кметът на украинската столица Виталий Кличко, както и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

През вчерашния ден Борисов разговаря с Гройсман, а после посвети част от работното си посещение на финала на Шмпионската лига между "Реал" (Мадрид) и "Ливърпул", който по съвпадение се играеше същата вечер.

Кметицата Фандъкова покани в събота Кличко да посети София.

През март за 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна, Киевската Рада прие решението, с което малък площад в центъра на столицата е кръстен на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметна плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев и приноса на българския народ.

„България  е единствената държава, която е спасила своите евреи - над 50 хиляди. Ние по този начин искаме още веднъж да покажем колко хуманен и силен е българският народ и как в едни много мракобесни времена е успял да защити своите евреи“, каза премиерът Борисов, цитиран от пресцентъра на МС, и благодари на украинския народ, местната власт и на премиера Гройсман за осъществяването на тази инициатива.

Според премиера на Украйна направеното от Димитър Пешев трябва да се помни. „Пред всеки един човек изниква ситуация, в която трябва да реши как да действа. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки изпитания“, каза Володимир Гройсман.

По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.

 

С премиера на Украйна Володимир Гройсман.
Заедно с кмета на Киев Виталий Кличко.