Детройт фалира преди точно една година. Управляван над половин век от леви кметове (включително един комунист, на име Колман Янг), градът натрупва около 18-20 милиарда долара дълг. Откакто градът е в ръцете на демократите (лявата партия в САЩ), населението намалява от 1,8 милиона на 700 000, индустрията колабира почти тотално, а на човек му става все по-трудно да различи снимки от покрайнините на Детройт от снимки на Припят.

През всичките тези 50 години, кметовете на Детройт правят едно и също – вдигат данъци, строят и крадат от ненужна инфраструктура, рекетират бизнеса с нови регулации и все повече увеличават хората (предимно афроамериканци), зависещи от помощи (познато?).

През последните три-четири месеца, обаче, в Детройт се разрази един проблем, който тепърва предстои да удари българските градове – ВиК системата колабира.

След обявяването на фалита, Детройт е практически поставен под вид „особен надзор“ като специални мениджъри надзирават градските дейности, така че да защитят правата на кредиторите. През пролетта на 2014 г. започват действия по отношение на общинската водоснабдителна система. От около 300 000 потребителски сметки, поне половината не плащат за вода. Разбира се, това са предимно бедни хора, но и тук трябва да споменем, че те неслучайно са бедни – крайнолевите кметове целенасочено са създали тази прослойка, за да крепят властта си. Но оставяйки политиката настрана, фактите са факти – половината потребителски сметки за вода са необслужвани, а общинското ВиК е в катастрофално финансово състояние. Пристъпва се към поетапно спиране на водата на около 3000 души на седмица, а скоро специалните мениджъри пристъпват и към започване на приватизация на фалиралия общински водоснабдител.

По улиците на Детройт настава хаос

Стотици хиляди хора искат водата да се обяви за „човешко право“ и да продължи да им се доставя без пари. ООН критикува спирането на водата, заявявайки, че това не е решението и достъпът до вода наистина е човешко право. Левите медии в САЩ гърмят против приватизацията и колко нехуманно е на хората да им се спре водата, когато не си я плащат. За всичко се обвинява лошият бизнес, който напуснал града и вече не давал работа на хората (удобно пропускайки причините за това напускане, които са убийствените местни данъци, регулации и огромната корупция). Започват се теории на конспирациите, как злият бизнес победил хубавия социализъм в Детройт. Познатите лозунги изникват навсякъде – хората срещу корпорациите, долу бизнесмените, демократично управление на водата, тя е човешко право и т. н.

Градът е фалирал, пари няма

Всичко това звучи чудесно за бедните и зависими от социални помощи граждани, но фактите си остават безмилостно реални – общинското ВиК е фалирало, градът е фалирал, пари няма. Опциите са две – или затваряне и ликвидация на общинското ВиК, което може да завърши и с практически разпад на цялото водоснабдяване в града, или приватизация и доставка само за който си плаща.

Предупреждението

Горната история е предупреждение за какво ще се случи в много български градове идните десет години, ако не се предприемат мерки още днес. Водоснабдителните системи в градове като Добрич и Хасково са практически на ръба на пълен колапс. Трупат се планини от дългове, пари за инвестиции в инфраструктура няма, а няма и откъде да дойдат, водните режими вече са нормално ежедневие. Цената на водата пък е в пъти по-висока от тази в София. 

В обозримо бъдеще тези ВиК системи просто ще колабират. И на хората ще им бъде внезапно поставен въпроса за приватизация и концесиониране. Ако не им се обясни отсега защо това е не само правилно, а и неизбежно, те ще реагират както и много от гражданите в Детройт. Което ще доведе до забавяне на процедурата, разклащане на инвеститорския интерес и опасност от пълен колапс и практически трайно прекъсване на водоснабдяването за цели градове.

Така че, г-да кметове и политици, на всички ни е ясно, че това е непопулярна тема, но по-добре започнете днес да обяснявате на избирателите си докъде е докарано водоснабдяването в повечето градове извън София, за да си спестите бунтовете, протестите, социалистическия популизъм и опасността да се разпаднат цели градски ВиК системи утре.

Не го правете за хората в тези градове, за тях, така или иначе, на повечето от вас не ви пука, направете го за собствените си политически кариери и спокойствие.

*Този текст е написан специално за Клуб Z. Авторът Владимир Каролев е икономист, инвестиционен консултант и бивш общински съветник в София. Завършил е Международни икономически отношения във ВИИ "Карл Маркс", MBA от Колежа по бизнес на Университета на Алберта (Канада) и Магистър от Университета на Рединг (Англия).

Вътрешните заглавия са на редакцията.