Два протеста имаше в германската столица в неделя следобед. Един до друг, настояващи за коренно противоположни неща. Равносметката накрая - 20 хил. протестиращи излязоха срещу ксенофобията, антиимигрантската политика, расизма на "Алтернатива за Германия". А поддръжниците на крайнодясната партия бяха около 5000 души, съобщава "Дойче веле".

Лидери на "Алтернатива за Германия" (АзГ) отправиха послания против исляма пред събралите се в Берлин хиляди техни поддръжници, развяващи германски знамена, предаде ДПА.

"Управлението на този ислям в Германия е просто зло", заяви представителката на партията Беатрикс фон Щорх заяви пред 2000 поддръжници.

Месут Йозил, футболист от германския национален отбор, "въпреки германския си паспорт, не е германец", каза още тя. Футболистът от турски произход беше подложен на критики, защото се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и подписа тениска.

Поддръжниците на АзГ носеха германски знамена, плакати с надпис "Без ислям в Германия" и скандираха "Меркел трябва да си ходи", докато се придвижваха към Брандебургската врата, отбелязва Асошиейтед прес.

По данни на германската полиция в шествието на АзГ участват няколко хиляди души. Според организаторите от антисистемната партия в шествието са се включили между около 5000 души.

В Берлин по същото време, когато протестираха привържениците на "Алтернатива за Германия", имаше и контра протест, насочен срещу популистиката партия. Те се опитваха да заглушат речите на крайнодесните с музика и танци.- 

Хиляди излязоха по същото време  в близкия Тиргартен парк на протести срещу "Алтернатива за Германия", срещу ксенофобията и расизма. Според полицията по улиците на Берлин те са били близо 20 хил души, пише "Дойче веле".

Около 2000 полицаи от цяла Германия бяха разположени по места, за да предотвратят сблъсъци.

Полиция разделяше двата митинга.

АзГ спечели 12,6 на сто от гласовете на последните парламентарни избори и е една от четирите най-големи опозиционни партии, припомня АП. 

Генералният секретар на партията на канцлерката Ангела Меркел Християндемократическият съюз Анегрет Крамп-Каренбауер избухна срещу популистката партия като направо обвини "Алтернатива за Германия" в антисемитизъм.

В статия за седмичника Bild am Sonntag тя написа: "има антисемити във всички ъгълчета на вашата партия".

"Стари нацисти, неонацисти и крайнодесни популисти - тези видове хора не вярват, че човешките същества заслужават да живеят достойно като индивиди. Тези хора са заплаха срещу евреите в Германия", написа още тя като добави, че АзГ е внесла антисемитизма и "в нашите парламенти".

От АзГ не закъсняха да отговорят на удара. Лидерът и говорител на популистката партия Йорг Мютен отхвърли тези обвинения. Всъщност, каза той, Християндемократическият съюз бил същинската заплаха за еврейския живот в Германия заради политиката, която позволява масово нахлуване на имигранти без никакви условия и изисквания.