От Apple готвят специален ъпдейт на NFC чипът във флагмания си смартфон така, че да можете да отваряте с него вратите на къщата си или колата си, съобщи The Information. 

NFC технологията стана популярен в последните години протокол за комуникация, който има умишлено ограничен обсег  едва 4 сантиметра. На него обаче разчитат безконтактните карти и други форми на безконтактно плащане. В iPhone това се ползва предимно с услугата Apple Pay, която обаче е достъпна само в някои страни.

Технологията обаче е способна на много повече - проблемът е сигурността. Според източник на The Information, Apple работят с основния си партньор в сигурността HID Global по тази възможност още от 2014 г. Освен това, функцията вече се ползва в офисите на компанията в Купертино.

NFC със сигурност е по-сигурен вариант за отваряне на врати от Bluetooth, който има далеч по-голям обсег. Освен това, технологията вече е заложена в смартфона ви, ако е произведен след 2014 г. - което означава, че ако Apple в действителност въведат подобна опция, тя ще стане достъпна за много хора с по-стари версии на iPhone само чрез софтуерен ъпдейт.

Очаква се компанията на покойния Стийв Джобс да представи новата функция на тазгодишната конференция на разработчиците WWDC, която започва на 4 юни.