Новият кмет на Галиче ще е от ГЕРБ, съобщи бТВ.

Наследникът на Ценко Чоков в общината се казва Страхил Стоянов. Номинираният от управяващата партия кандидат спечели балогажа на частичния кметски вот в неделя с 27 гласа срещу кандидата на БСП Веселин Тушинов, въпреки че вторият имаше преднина от няколко гласа след първия тур. Според неофициалните резултати от изборния ден от общо 1500 души в право на глас в Галиче 497 са пуснали бюлетина за Стоянов, а 470 - за Тушинов. 

Избирателната активност е по-висока, отколкото на първия тур. Изборният ден беше белязан от напрежение и сигнали за нарушения и от двата щаба, съобщи още бТВ.

След приключване на броенето победителят беше посрещнат с ръкопляскания от своите симпатизанти.

„Бях в шок в първия момент, много се радвам, че за пръв път се кандидатирах и съм постигнал такъв резултат, според мен беше всичко спокойно, чисто и открито”, коментира Страхил Стоянов.

Не на същото мнение са от БСП. Социалистите ще искат касиране на изборния резултат заради множество нарушения, съобщиха от партията. Още в началото на гласуването в неделя червеният кандидат Тушинов качи клипове в социалните мрежи с избиратели, които по думите му не са от Галиче, но гласуват.

От Общинската избирателна комисия обаче отхвърлиха жалбата на социалистите за гласували лица без право като неоснователна. „Kой откъде е влязъл, няма никакво значение. Тук важното е тези хора, които идват да упражнят правото си на глас, дали ги има в избирателните списъци”, заяви Цветелина Андровска, председател на ОИК – Бяла Слатина.

„Не приемаме вота, няма как да го приемем, при положение че има дописвани хора от други населени места, прокуратурата е сезирана и ще се изисква записът да се види кой отключи задния вход на училището и тези лица бяха допуснати да гласуват”, каза Тушинов. 

Сигнали за нарушения имаше и на първия тур, когато от БСП откриха и публикуваха протокол от гласуването тогава, попълнен часове преди края на изборния ден, но със записан в него час 20,20 ч. Това нарушение бе констатирано от ОИК, но според комисията то нямало влияние върху крайния резултат от вота. 

До частични кметски избори в Галиче се стигна след ареста на бившия вече дългогодишен кмет Ценко Чоков. Той вече получи присъда на първа инстанция за отвличане, побой и палеж на кола.