Голямо дарение от най-известния и най-скъп германски художник Герхард Рихтер ще помогне за изграждането на 100 постоянни жилища за бездомни в Северен Рейн-Вестфалия, регион, в който са Дюселдорф и Кьолн.

Произведенията на Рихтер – специално издание на цветни отпечатъци от 2015 г., част от серията, наречена Cage f.ff – представляват три серии от шест копия, съобщава сайтът „Артнет“. Те се предлагат от FiftyFifty - галерия, която издава и списание за бездомните. Ръчно подписаните творби са на цена 420 000 евро (493 080 долара). Те могат да се купуват и поотделно чрез уебсайта на галерията.

Очакванията са продажбата да донесе между 1 и 1,2 млн. евро за фондацията Housing First ("Жилище преди всичко"), която се стреми да осигури постоянни жилища за бездомните хора. Дарението на Рихтер ще бъде допълнено с 424 хиляди евро (497 477 долара) държавно финансиране, бе съобщено в сряда от местните власти.

След като FiftyFifty стартира фондацията Housing First през 2014 г., тя започна да изкупува недвижима собственост в Дюселдорф и да я отдава на ниски наеми на бедни, като им помага и с обзавеждането. Организацията е предлагала и произведения на други художници като Андреас Гурски и Джеф Кунс. Рихтер вече е дарявал свои работи за инициативата през 2015-а.

Преди години обяснихме концепцията на фондацията на Рихтер - казва Джулия фон Линдерн, ръководител на проекта за жилища за бездомните в галерията. - Той веднага бе убеден, че ползата от продажбата на произведенията му може и трябва да бъде изразходвана за апартаменти. Това беше началото. Сега се опитваме да трансформираме тази идея в по-голям регион.

Рихтер живее в този регион на Германия от десетилетия и наскоро се премести в Кьолн, след като дълго живя в Дюселдорф. Той е учил в художествената академия в Дюседорф, а впоследствие е бил преподавател там до 1993 г. В града, който е един от най-скъпите в Германия, има около 2000 бездомници.

През миналата година Рихтер беше включен в списъка на най-богатите хора в Германия — неговото състояние се оценява приблизително на около 700 милиона евро (821 милиона долара).

86-годишният художник често прави дарения. През миналото лято Рихтер обяви, че ще предаде своите серии Birkenau на германския Райхстаг и дари фотоверсия на своята прочута картина Aunt Marianne (1987) на мемориал в Саксония, посветен на жертвите на принудителната евтаназия по време на нацизма. През септември дари и свои произведения, свързани с града, на Мюнстер, Вестфалия.

Това е ситуация, в която всички печелят - казва Фон Линднер. - Можете да притежавате красива картина от Рихтер и едновременно с тва да направите нещо наистина полезно за бездомните.

"Площад Славейков"