Създателят и главен изпълнителен директор на най-големия интернет ритейлър Amazon - Джеф Безос, смята да използва своя космически проект Blue Origin за разработване на роботизирани роувъри и търсене на места на Луната, които са годни за човешка колония. Безос е готов на това дори и проектите да не получат финансиране от американското правителство, съобщава публикация в The Wall Street Journal.

Според Безос всички тези усилия са свързани с големия въпрос за оцеляването на човечеството. "Ние сме длъжни да го направим", казва най-богатият според Forbes бизнесмен. Американското издание оценява състоянието му на $112 млрд. Безос е убеден, че колонизацията на Луната е единственият шанс човешката раса да оживее.

Бизнесменът отбелязва, че иска да излезе в Космоса заедно с правителството на САЩ и ЕС, но е готов да измине този път и сам. По думите на основателя на Amazon, ако човечеството не се отправи в Космоса, ще му се наложи да спре своето развитие на Земята заради екологични и други фактори.

"Това не е бъдещето, което искам за своите внуци и правнуци", подчерта Безос.

Основателят на Amazon отдавна има мегапланове за превръщане на Луната в място, обитавано от човешки същества - той планира да построи база на единствения спътник на Земята. Неговият стартъп Blue Origin обещава да осъществи първите туристически полети в Космоса още през тази година.

"Смятам, че трябва да построим постоянна база за хора на един от полюсите на Луната. Настъпи времето да се върнем на Луната и да останем там", каза преди време Безос. Милиардерът е предложил идеята за "връщането на Луната" на НАСА.

"За тази цел ние искахме да създадем товарни кораби. Нарекохме програмата Blue Moon. Разполагаме и с технологии, които позволяват да изпращаме големи товари на Луната", отбелязва Безос. 

Според друг от визионерите милиардери - Илон Мъск, хората трябва да изведат като приоритет колонизацията на Марс, така че човешкият вид да може да бъде запазен в случай на трета световна война. Основателят на SpaceX и Tesla смята, че "самозареждаща се база на Марс" в случай на война е "по-вероятно да оцелее, отколкото една лунна база".

"Ако има трета световна война, искаме да сме сигурни, че има достатъчно представители от човешката цивилизация някъде другаде, за да я върнем обратно и да съкратим продължителността на тъмните векове", каза Мъск. SpaceX работи върху превозно средство, което ще отведе хората до Марс - стометров кораб с кодово име BFR (Big Fucking Rocket).