„Чувстам се в най-жестокия капан.“ Това каза пред Апелативния специализиран наказателен съд (АпСпНС) арестуваният вече 9 дни шеф на полицейското звено „Сигма“ Ивайло Василев.

Тричленният състав промени предишната му мярка "задържане под стража" в "домашен арест"

Той е обвинен, че е ръководил от 2013 г. организирана престъпна група от униформени за взимане на рушвети от водачи и изнудване (подчинените му бяха пуснати под гаранция почти веднага след арестите, б.р.).

„По никакъв начин нито една стъпка не съм предприемал срещу закона. В момента изживявам нещо, което не съм вярвал, че ще ми се случи“, каза още отстраненият полицейски шеф.

В рамките на делото за мярка за неотклонение се разбра, че срещу Василев и неколцина негови подчинени има показания на 6 служители на МВР, изнудвани граждани, един от разследвалите го от „Вътрешна сигурност“, както и на 3 проститутки, които работят край Врана. Защитата изтъкна, че показанията на едната труженичка – че полицаите от мотозвеното допълнително „глобявали“ нейните клиенти с по 20-30 лв., противоречат на обясненията на другите две.
Излезе и друг интересен елемент – че когато „Сигма“ тормозели проститутката, тя пък се обадила на 8-о РПУ, където имала приятел и оттам дошли да я защитят, откарвайки я с патрулка на районното.

Свидетелите – някои от които анонимни и докладвани в съда само като номера, описали схема, при която Василев изпращал на „сладки“ места да спират коли свои доверени, които си плащат отчисленията. И напротив – който не е в „заверата“, бил слаган на стационарен пост, давал нощни смени и бил пращан да охранява масови на мероприятия. На някои дори им били взимани моторите. Чрез двама негови довереници сумите стигали до самия шеф.
Защитниците на Василев изтъкнаха на базата на справка от СДВР, че той може само да определя наряди – кой кога да дежури, но самите мотопатрули се причисляват към РПУ-тата и оттам решават маршрутите. 
Адвокатите оспориха и че имало код „разшири периметъра“, с който на верни служители се позволявало да напуснат специализирана полицейска операция и да отидат да работят по КАТ. 

Едната от дъщерите на Василев – Луиза, също се конституира като защитник, колко и тя да помоли мярката му да бъде променена в по-лека. 

Самият арестуван шеф на „Сигма“ се разприказва относно подчинените му, които сега свидетелстват срещу него. За единия от тях – Йовчев, бил ходил лично да ходатайства пред началството да му се даде възможност да напусне доброволно, за да не попадне в ръцете на прокуратурата. 
За другия – Веселин Петров, доскорошният началник попита как така има 3 апартамента в София с една сержантска заплата и жена безработна. И обеща да докаже твърденията си.
Василев изтъкна, че у него не са намерени белязани пари, а напротив – убеден е, че полицаите, които свидетелстват срещу него, са били хванати с такива от дирекция „Вътрешна сигурност“ и с това ги натискат да свидетелстват.

Той изтъкна, че събирал пари от колеги само за децата на 3-ма свои неотдавна починали подчинен. Единият обгорял, другият загинал в катастрофа на сутринта след едни от масовите протести, третият починал от рак. Така, благодарение на неговата инициатива, сега децата получили по 1500 лв., а до Нова година щяло да има и паметници на тримата.

Василев е отстранен от поста както с решение на Специализирания съд, така и от самата СДВР със заповед на бившия вече министър Цветлин Йовчев.