Концертът, с който Катя Попов мечтаеше да се завърне пред българската публика след дълги години по чуждите сцени, все пак ще се състои – в нейна памет. Цигуларката почина на 18 май в Лос Анджелис след тригодишна битка с рака. Независимо от здравословните си проблеми, Попов очаквала с нетърпение завръщането си в София, което щеше да бъде първата ѝ изява у нас след 28 години.

За концерта „Cinema Violino“ ще пристигне Скот Дън – оркестратор и диригент на „Hollywood Bowl Orchestra“, където българката бе концертмайстор. Заедно с оркестъра на „Класик ФМ радио“ той ще отдаде почит на цигуларката чрез музиката на Джон Уилямс и Енио Мориконе. Част от солата, които тя щеше да свири у нас, са написани специално за Катя от Скот Дън. Сега те ще бъдат изпълнени от Людмил Ненчев. Въпреки емоционалния шок, Дън не се отказва от събитието – той е сред близките колеги на цигуларката и до последно е бил в контакт с нея.

В зала „България“ ще прозвучат теми от филмите „Хари Потър и философският камък“, „Карибски пирати“, „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“ и др. Включени са и пиеси, които ще бъдат изпълнени за първи път у нас на концертна сцена – откъси от филмите „Четири сватби и едно погребение“ и „Убийство в Ориент експрес“ (1974), написани от английския композитор Ричард Родни Бенет. Публиката ще чуе още мелодии от „Списъкът на Шиндлер“ от Джон Уилямс и „Ново кино „Парадизо“ от Енио Мориконе.

Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. Концертът гостува в програмата на Европейския музикален фестивал. Закупените билети важат без презаверка.

Концертът под надслов „Катя Попов In Memoriam” ще се състои на 30 май от 19,30 ч. в столичната зала „България“.

 

 

"Площад Славейков"