Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков се е обаждал от затвора, за да упражнява натиск по време на вчерашния изборен ден. Това се разбра от думите на Кирил Добрев от БСП на днешната пресконференция на партията.

БСП загуби балотажа в селото с 26 гласа. За кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов гласуваха 497 души, за БСП - 471. На първия тур преднината беше за Веселин Тушанов от БСП. 

Кирил Добрев продиктува два номера на мобилни телефони, след което попита, явно реторично: "Звънял ли е от тези номера Ценко Чоков на хора от село Галиче".

При което продължи, че ако органите имат технически проблеми, от БСП могат да им помогнат със съвети. Кирил Добрев не вярвал, че един затворник ще има достъп до мобилен терефон, освен това в затвора имало камери, записите от които се пазели, можело да се проследи мобилната клетка и т. н.

И повтори:

"Ценко Чоков е звънял и е управлявал изборния процес." 

Добрев напомни, че последният мандат Чоков е бил избран като кандидат на ДПС. Според него се е оформила коалиция ГЕРБ-ДПС (като имаше предвид и изборите в смолянското село Беден) и призова двете партии да я обяват официално, защото имали еднакви ценности.

Кирил Добрев отчете и резултатите от подвижната секция. След първия тур от БСП реагираха и обвиниха ГЕРБ в опит за фалшификации на изборите.

Още докато течеше гласуването на първия тур социалистите сигнализираха, че една от секционните избирателни комисии в Галиче е преброила бюлетините и е съставила протокол от гласуването много преди края на изборния ден по закон. По думите на Кирил Добрев протоколът бил готов около 17,30 ч., но в самия документ бил записан час 20.00 за приключване на изборния ден и 20,15 ч. за попълване на документа. В социалните мрежи социалистите разпространиха "подранилия" с няколко часа документ.

По думите на Добрев ставало дума за подвижна изборна секция, каквато е била открита за кметския вот в Галиче, след като са били подадени поне 15 заявления за това.

Председател на секционната комисия, позволила си да опише изборен протокол часове преди края на изборния ден - както твърдят от БСП, е бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев - Георги Кръстев Георгиев.

Резултатите от гласуването за кмет на Галиче в посочената секция на първия тур - 52-ма гласували – 4 невалидни бюлетини, 44 за кандидата на ГЕРБ, един е гласът за кандидата на ВМРО и три - за този на БСП.

Днес Кирил Добрев отчете, че предишната пресконференция преди седмица е имала ефект и 10 души са се осъзнали. Резултатът от втория тур от подвижната секция е 34 гласа за ГЕРБ и 12 за БСП.

Галиче е държава в държавата, каза още Добрев. Той определи отминалите избори като връщане към началото на 90-те години. "Бях забравил как изглеждат официалните анцузи, ланците и джиповете на по 15 години", отчете Добрев.

"Галиче си прилича с държави като Сомалия по това, че кметът се посочва, не се избира", отчете неуспелият кандидат на соцпартията Веселин Тушанов. 

Той отбеляза с ирония, че Галиче, село в Северозападна България се радва на голям прираст. "200 души са се регистрирали в нашето село - смешно, но това е реалността", каза той. Регистрациите били на пусти адреси, необитаеми къщи, дори в сградата на бившето училище.

От БСП отново повториха, че искат касирането на изборите в Галиче и Беден. Те ще бъдат атакувани в съда, обяви Крум Зарков. Той изброи и няколко души, за чието поведение за оказване на натиск по верме на изборите от соцпартията ще искат да се произнесат компетентни органи. Начело на списъка е Ценко Чоков, в него са Стефан Терзийски - общински председател на ГЕРБ и шеф на местна кабелна телевизия, Касъм Касъмов - общински председател на ДПС и т.н.

От ГЕРБ побързаха да отхвърлят обвиненията

"БСП и Кирил Добрев не могат да бъдат стожери на морала", реагира депутатът Тома Биков на контра пресконференция на управляващата партия. Като не пропусна да атакува персонално Кирил Добрев.

"Г-н Добрев така и не е дал обяснение какво е правил при Цветан Василев. За морал ли са си говорили?", попита Биков. Според него бившият соцдепутат добре помнел 90-те години, защото бил част от тях, като спомена за арести и куфарчета.

Все пак стана ясно, че от ГЕРБ призовават полицията и властите да проверят твърденията на БСП, че Ценко Чоков се е обаждал от затвора и е упражнявал натиск върху изборния процес. И да вземат нужните мерки. Според Биков от соцпартията били внимателни, защото точно в тяхната парламентарна група имало "човек, обвинен в купуване на гласове" (вероятно има предвид Манол Генов-б.р.) Като част от това било договорки и разговори със затворници.

Според Цветомир Паунов не можело д се говори за дописване на хор в изборните списъци. Нямало дописване извън единични случаи на няколко души, които са били длъжностни лица на изборите.

Не било ясно и защо от БСП реагират така бурно на изборната загуба в Галиче. На първи тур трети бил кандидатът на ВМРО и гласовете за него се били прелели към човека на ГЕРБ, обясни Паунов.