До началото на 2024 година автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло, каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщава БТА.

По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен. В рамките на изминалата година е започнало строителството на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се тя да бъде приключена до година и половина, посочи Нанков. 

Приключва проектирането на 52 километра между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква да стане през 2020 г. 

През август тази година ще стартира тръжната процедура на 85-километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 г. да бъде реализиран и той, каза още министърът. 

Той прогнозира, че около 160 км от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 г.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, отбеляза Нанков. 

Според него съкратените срокове няма да повлияят на качеството на строителството. 

Министърът коментира, че обществената поръчка за строителство на пътя "Велико Търново - Русе" може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ.

Участъкът от 133 километра е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. За финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 милиард лева, а той трябва да бъде завършен в средата на 2022 г.

До месец и половина ще приключи техническото проектиране на ремонтите за три тунела около Велико Търново, ако няма обжалване, през есента ще започнат ремонтите с бюджетни средства, смята той.