Президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов коментира в Сливен отношенията между България и Русия и перспективата за възстановяването на АЕЦ "Белене" и възможността България да получава допълнително газ от Русия - било чрез възстановяване на "Южен поток", било чрез разклонение от "Турски поток" и т.н. 

"Сега има шанс частично да се реализират големите енергийни проекти, които бяхме договорили преди десет години. Няма да са тези 63 милиарда кубически метра газ за "Южен поток", но и 15 да са, пак е нещо. Идеята за "Български поток" изглежда много патриотична, но пряка връзка само до България не е рентабилна. Тръбата, която ще се отклони от "Турски поток", вероятно ще задоволява и нуждите на други европейски страни", коментира Първанов, цитиран от БТА.

Последната реплика се отнася до думи на държавния глава Румен Радев, изречени по време на работното му посещение в Русия миналата седмица. Тогава той лансира версията "Български поток" и нуждата от директна газова тръба до България.

Той допълни, че очаква да се върне климатът на доверие между България и Русия. Относно рестарта АЕЦ "Белене" Георги Първанов посочи, че политиците трябва да създадат максимално добра конкуренция, за да се реализира българският интерес от гледна точка на силна инвестиция, повече работни места и перспективи за енергетиката и икономиката.

По повод името на Македония Първанов изтъкна, че България не бива да остава безучастна в този спор. Според него вариантът, който се тиражира за преговорите между Гърция и Македония - "Илинденска Македония" - означава отказ от античните претенции на Скопие, но е пряко посегателство върху българската история. Първанов смята, че на подходящо е името "Вардарска Македония", като географско понятие или "Нова Македония".

Първанов е в Сливен за участие в граждански форум по проблемите на културата и образованието.