Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев възрази днес срещу готвените промени, които предвиждат ДАНС да получи право да внедрява агенти под прикритие в частни фирми, без знанието на собствениците. Сега, за да може да се вкара агент от българското контраразузнаване на прикритие, е задължително ръководството на фирма или ведомство да бъдат уведомени и да има съгласието им.

"Смущаващото в тези промени е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не с това на някоя партия”, заяви по Нова телевизия Васил Велев.

Според него дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов смята, че промените не са кой знае колко големи и няма да доведат до никакви проблеми.

"Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-ата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие”, коментира Йорданов.

 

Той бе категоричен, че подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация.

Съгласно подготвените промени в правилника за прилагане на закона за агенцията, ДАНС ще вкарва агенти на прикритие в министерства и други институции, както и във фирми и фондации, без да уведомява ръководствата им. Служители на агенцията ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. 

ДАНС мотивира искането за разширяване на правомощията си с: "динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност".

"Самият институт на прикриване на служители се прилага едва след като е налице доказана оперативна необходимост, а съгласно правилника такава оперативна необходимост е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на агенцията не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на служители на прикритие", пише ДАНС. Това поставяло въпроса за своевременност на организирането на прикритие на служителите й.