4.1 милиарда евро годишно ще трябва да отделя от бюджета си Русия, за да бъде удължен животът на населението, пише в. „Ведомости“, цитиран от БТА.

Според нов указ от този месец на президента Владимир Путин до 2024 г. средната продължителност на живота в Русия трябва да достигне 78 г.

За целта властите трябва всяка година да вдигат средствата за здравеопазване с 15 на сто, т.е. да отпускат годишно по още 300 милиарда рубли (4,1 милиарда евро) за тази сфера. Но само ако БВП расте с 4 процента годишно, както предвижда указът, а консумацията на алкохол в Русия спадне с 40 на сто.

Очакваната продължителност на живота във Федерацията през 2017 г. бе 72 години и 7 месеца. Хората в новите членки на ЕС живееха още през 2015 г. с 4 години и 7 месеца, а мъжете - с 6 години и 1 месец повече от мъжете в Русия.

(В България средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, а при жените - 78.2 години. Бел.р.)

Стандартизираният коефициент на смъртност в Русия все още е по-висок, отколкото в Европа. Мъжете от Федерацията живеят средно с 10 години по-малко от жените, селяните – с 2 години по-малко от градското население, детската смъртност надхвърля двойно европейските показатели.

Според експерти впрочем планираното повишаване на качеството и достъпността на медицинската помощ ще увеличи продължителността на живота в Русия с 2 години и половина. Още толкова се чакат от програмата за развитие на здравословния начин на живот, най-вече чрез намалена употреба на алкохол и тютюн. Така мъжете в страната ще живеят вече средно 74 години, а жените - 81, добавя "Ведомости".