Американската компания Apple най-после се отказва от течнокристалните дисплеи и минава на органични светодиоди, съобщи Engadget.

Компанията е сред малкото, които още ползваха по-старата технология за екрани. Тази година те ще пуснат своя първи смартфон с OLED дисплей, а догодина ще прекратят напълно производството на модели с LCD - освен ако не разширят продуктовата си линия. Компанията в Купертино планира да работи с няколко партньора, макар основен вероятно ще бъде LG Display.

Новината се оказа тежък удар за Japan Display - съвместното предприятие на Hitachi, Toshiba и Sony за LCD-та, които произвеждаха и екраните на всички iPhone-и досега. Техните акции се сринаха и компанията е сериозно застрашена. Тя е на загуба през последните 4 години. Но японците не смятат да се предават и планират да стартират свои производствени линии за OLED дисплеи, които видно избутват стария стандарт от пазара.

Какво означава това за екраните? LCD и OLED са коренно различни технологии - първата разчита на светлина зад екрана, докато при втората диодите излъчват своя собствена. Това позволява OLED екраните да са с много по-висок контраст и много по-истинско черно.

Основният им недостатък е в по-високата цена, но тя бързо се стопи през последните години. И ако през 2015 г. най-добрите LCD екрани можеха да се сравняват с OLED по качество на картината, сега изостават. Технологията вероятно скоро ще бъде само бюджетен вариант за производителите.