Десетки пациенти с тежки белодробни заболявания излязоха на протест в София днес, съобщи БНТ. 

В България трансплантации на бял дроб не се осъществяват, поради което страната ни е имала доскоро договор с една-единствена клиника в Австрия - "Евротрансплант". Той обаче е изтекъл и клиниката не приема български пациенти вече повече от година. Според пациентите заради подобни откази вече трима българи са починали.

"Чакам от 3 месеца за трансплантация - да се случи така заветното приемане на документи, оформяне на документи, да имаме болница, в която да се трансплантирам. Но съм тук, защото не знам още колко време ще чакам", обясни пациентът Адриан Петков.

Протестиращите, които бяха първо пред столичната църква "Св. Неделя", искат обяснение от институциите защо се е стигнало до тази ситуация. 16 българи чакат за белодробна трансплантация, а поддържането на здравето им през това време е скъпо и мъчително.

Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, обясни пред "Дарик" организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров.
 
„Трансплантация на бял дроб в България не може да бъде извършена поради ред причини. Все още български клиники тази манипулация не могат да я правят. За да се направи трансплантация на бял дроб на български пациент е необходимо българският пациент да отиде и да бъде обгрижен, само че в клиника в Европа“, посочи той.
 
„За да могат тези трансплантации да се осъществят, конкретно за клиниката във Виена, българският пациент трябваше да бъде вкаран в листата за чакащи, която е към фондация „Евротрансплант“, което е обединение от седем държави, които се намират в Централна Европа, и по този начин, ако евентуално се появи подходящ донор, българският пациент получава своя нов бял дроб, от който има необходимост. Това обаче прекъсна преди година и половина“, каза още Мангъров.

"Ние символично ще им раздадем един еднопосочен самолетен билет, с който ще им пожелаем успех по пътя им към успешна емиграция в Европа. Единственият шанс за тях е да емигрират“, допълни той.

Директорката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова обясни:

"Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант" с Австрия ще се продължи договорът. А междувременно, за да не рискуваме живота на нито един пациент имаме кореспонденция с Франция - изпратени са и там документи. В Англия също имаме изпратени документи."

Защо обаче договорът е оставен да изтече и не е бил подновен навреме, не е ясно.